KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Pieczony kurczak w pikantnej panierce

Dodano: 2017-01-18

Kurczak w pikantnej panierce jest pieczony, a nie smażony. Wcześniej marynowany w maślance, daje wyjątkowe, soczyste i aromatyczne mięso. Ma niewiele tłuszczu, jest prosty w przygotowaniu i zawsze się udaje. Podawaj z frytkami!

Pieczony kurczak w pikantnej panierce

60 minut + 6-12 godzin marynowania | porcje: 4-6

1 kg kawałków kurczaka: skrzydełka, udka, bioderka (tej samej wielkości)
1 l maślanki
40 g pikantnej przyprawy do kurczaka
40 g suszonego, mielonego czosnku
15 g soli
125 g pszennej mąki
250 g płatków kukurydzianych
20 g słodkiej papryki
5 g pieprzu cayenne
2,5 g proszku do pieczenia
5 g soli
30 ml oleju roślinnego

  1. Przygotuj marynatę: wlej maślankę, dodaj do niej przyprawy: do kurczaka, czosnek i sól. Włóż kurczaka i dokładnie pokryj marynatą całe mięso. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. Przygotuj panierkę: rozgnieć płatki na drobne kawałki. Wymieszaj z mąką, słodką papryką i cayenne, proszkiem do pieczenia i solą.
  3. Wyjmij mięso z marynaty i przełóż do naczynia, by nieco obciekło. Otaczaj kawałki dokładnie w panierce i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 20 minutach spryskaj z obu stron olejem i piecz 40-45 minut, aż panierka się zezłoci. Podawaj z frytkami i sałatką z kapusty.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka