KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Makaron z cukinią o sosem śmietanowym

Dodano: 2017-01-17

Szybkie makaron to zdecydowanie przyjaciel każdego, kto w pośpiechu musi przygotować codziennie obiad. Czym prościej tym lepiej ;)

 Makaron z cukinią o sosem śmietanowym

20 minut | porcje: 4 porcje

300 g makaronu kokardki (farfalle)
2-3 cukinie (małe)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli (można pominąć)
5 ml  oleju lub oliwy
250 ml śmietany 18%
10 g porwanych liści bazylii (plus kilka do dekoracji)
sól, pieprz
parmezan

  1. Nastaw wodę na makaron i ugotuj go wg czasu podanego na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj resztę składników.
  2. Cukinię umyj i pokrój na półtalarki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Papryczkę chilli pokrój w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej olej, podmaż cebulę. Dodaj cukinię i smaż aż lekko zacznie brązowieć. Na końcu dodaj czosnek i papryczkę chilli. Podsmaż chwilę i zdejmij z ognia.
  4. Śmietanę osól i lekko popieprz, dodaj porwane liście bazylii i wymieszaj.
  5. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodaj podsmażoną cukinię, dolej śmietanę z bazylią i wszystko dobrze wymieszaj.
  6. Podawaj posypane startym parmezanem i ozdobione liśćmi bazylii.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka