KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Ciasto z białym makiem i rozetą z jabłka

Dodano: 2017-01-17

Bardzo proste w przygotowaniu ciasto, akurat do sobotniej albo niedzielnej kawy. Klasyczne ucierane, ale klasyka przełamana jest dodatkiem białego maku.

Ciasto z białym makiem i rozetą z jabłka

ok. 1,5 godziny | porcje: na tortownicę o średnicy 23 cm

170 g miękkiego masła
255 g cukru
3 jajka
0,5 kg mąki pszennej
6 g proszku do pieczenia
175 ml mleka
100 g szklanki białego maku (można zastąpić niebieskim)
skórka z 1 cytryny
2 twarde jabłka, które nie rozpadają się w trakcie pieczenia


  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia (ja użyłam tej, więc papier nie był potrzebny).
  2. W misce miksera ubij masło, dodaj cukier i ucieraj aż powstanie napowietrzona masa.
  3. Dodaj jajko i utrzyj. Następnie w dodaj 1/3 mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, mak i mleko. Powtórz z kolejnym jajkiem i pozostałymi składnikami. Zetrzyj do masy skórkę cytrynową i wymieszaj. Przełóż do tortownicy.
  4. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, wykrój gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki. Możesz użyć mandoliny. Chodzi o to, żeby jabłka "nie zatonęły" w cieście w trakcie pieczenia. Plasterki jabłek ułóż ładnie na wierzchu ciasta, posyp łyżką cukru.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godziny. Przed wyjęciem ciasto sprawdź patyczkiem, jeśli jest suchy ciasto się upiekło. Wyjmij na kratkę i ostudź lekko w tortownicy. A następnie rozepnij rant i studź na kratce.
  6. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka