KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Kurczak z nutą cytrynową

Dodano: 2017-01-17

Popieprzony kurczak z nutką cytrynową ma bardzo bogaty, wyborny aromat. Idealny na zimne dni, bowiem rozgrzewa. Szybki w przygotowaniu, ale piecze się go długo. Jet wart czekania!

Kurczak z nutą cytrynową

25 minut + godziny pieczenia | porcje: 6-8

1 kg kawałków kurczaka (udek, podudzi, skrzydełek)
3 spore cebule
85g rodzynek
1/3 wyszorowanej cytryny ze skórką
30g tłuczonego czerwonego pieprzu (jeśli nie masz, możesz dodać nieco więcej czarnego pieprzu)
20g grubo zmielonego czarnego pieprzu
10g słodkiej papryki w proszku (najlepiej wędzonej)
10g soli (lub trochę więcej lub mniej - zależy, jak słone lubisz potrawy)
20g masła klarowanego ghee (możesz zastąpić 60ml łyżkami oleju)


  1. Jeśli używasz garnka rzymskiego - namocz go w zimnej wodzie.
  2. Obraną cebulę pokrój na ćwiartki.
  3. Kawałki kurczaka umyj, dokładnie osusz. Dopraw oboma rodzajami pieprzu i solą, wymieszaj, by wszystkie kawałki równomiernie się nimi pokryły.
  4. Na patelni rozgrzej silnie masło klarowane (lub olej) i krótko obsmaż wszystkie kawałki mięsa na rumiano. Przełóż do garnka rzymskiego (lub naczynia żaroodpornego).
  5. Na pozostałym maśle podsmaż krótko na dużym ogniu cebulę - wystarczy smażyć ją około minuty, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, posyp papryką w proszku.
  6. Cytrynę, razem ze skórką, pokrój na małe kawałki.
  7. Do kurczaka dodaj cebulę, rodzynki oraz cytrynę. Wymieszaj.
  8. Przykryte naczynie wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 150 stopni i zapiekaj pod przykryciem przez 3 godziny.
  9. Podawaj najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko i sałatą z sosem winegret.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka