KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Sałatka ze szpinaku i wątróbek smażonych na maśle ghee

Dodano: 2009-10-12

Szybka, nieskomplikowana sałatka o bardzo zacnym smaku. W sam raz na upalny, wiosenny wieczór. Pełna aromatu dzięki szpinakowi i oryginalnemu sosowi z octem balsamicznym.



czas: 15 minut
trudność: bardzo łatwe
liczba porcji: 4

2 garście świeżych, bardzo młodych liści szpinaku
2 garście rukoli
30 dag drobiowych wątróbek
1 łyżka mąki
2 masła ghee
1 łyżka oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki cukru
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

garść świeżo startego parmezanu

  1. Szpinak i rukolę przepłucz pod bieżącą wodą, osusz, przebierz, usuń twardawe łodyżki. Duże liście porwij palcami na mniejsze kawałki. Przełóż do misy.
  2. Umyte i dokładnie osuszone wątróbki pokrój na cienkie plastry. Lekko posól i popieprz. Oprósz mąką, usuwając jej nadmiar.
  3. Na patelni rozgrzej masło z oliwą, wrzuć wątróbki i smaż cały czas mieszając przez 4-5 minut, aż będą zrumienione (w środku powinny być jeszcze różowe). Usmażone wątróbki przełóż na talerz wyłożony papierem, by usunąć nadmiar tłuszczu. Następnie przełóż do misy z sałatą.
  4. Patelnię postaw ponownie na ogniu. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu wlej ocet balsamiczny i dodaj cukier. Wymieszaj, łopatką odrywając od dna patelni pozostałości po wątróbce i doprowadź do wrzenia.
  5. Sałatę polej gorącym sosem, wymieszaj. Przełóż na talerze i każdą porcję posyp wiórkami parmezanu.
  6. Podawaj z czerwonym, półsłodkim winem (tak!) i białym pieczywem.


Grzegorz Ostrowski (mniammniam.pl)

Komentarze

:up: Świetne, jadłam z dodatkiem truskawek. Masło ghee mozna zastapić klarowanym masłem

Justyna [2011 /7 /22 12 :18:26]

:up:S.UPER,NIE TYLKO NA UPALNE WIECZORY,NA ANDRZEJKI ZROBIE.JADLAM ZDODATKIEM ZORAWINY

EWA [2010 /11 /25 19 :37:38]

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka