KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Sałatka z pieczeni wieprzowej z sosem worcester

Dodano: 2009-10-09

Lekka i pikantna sałatka. Możesz ją zrobić z dowolnej pieczeni. Zielony pieprz oraz sos worcester nadają mięsu wyśmienitej, pikantno-odświeżającej nuty. Doskonała na wszelkie przyjęcia, bo jest prosta i szybka i można ją przygotować wcześniej. To podstawowa wersja, którą możesz modyfikować według swoich upodobań.



czas: 10 minut
trudność: bardzo łatwe
liczba porcji: 6-8

1/2 kg pieczeni wieprzowej
2 cebule cukrowe
2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy

sos:
6 łyżek oliwy
1 i 1/2 łyżki sosu worcester
sok z połowy cytryny
spora szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
sól
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku do dekoracji

  1. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj ze sobą.
  2. Obrane cebule pokrój na drobną kostkę. Pieczeń pokrój na cienkie plastry.
  3. Na dużym talerzu ułóż koło z plastrów pieczeni, zostawiający pusty środek. W tym miejscu umieść cebulę. Mięso i cebulę posyp odsączonym z zalewy zielonym pieprzem.
  4. Całość polej sosem, posyp szczypiorkiem i od razu podawaj.
  5. Smakuje wybornie z białym pieczywem i kieliszkiem wina.
Dodatkowe informacje
Jeśli chcesz sałatkę przygotować wcześniej, polej ją sosem dopiero przed podaniem, w innym przypadku mięso wchłonie za dużo sosu. Sałatkę możesz wzbogacić o drobno pokrojone kiszone ogórki, paprykę lub selera naciowego. Ale moim zdaniem najpyszniejsze jest to proste połączenie pieczeni i cebuli.

Grzegorz Ostrowski (mniammniam.pl)

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka