KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Pieczone pączki

Dodano: 2016-02-04

Nie są to typowe pączki, smażone w głębokim tłuszczu, chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Są inne, ale też pyszne. I szczególnie dla osób, które liczą kalorie mogą być wyjściem z trudnej sytuacji w Tłusty Czwartek, kiedy tak bardzo, bardzo chciałoby się zjeść pączka :)



ok. 2 godzin | Porcje: ok. 15 pączków




20 g świeżych drożdży (lub 2 łyżeczki drożdży instant)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1/4 szklanki ciepłej wody
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (typ 450 będzie dobry) + mąka do podsypania
szczypta soli
1/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
2 łyżki masła (30 g)
3 żółtka
szklanka powideł do nadziewania
cukier puder do dekoracji
  1. Wszystkie składniki najlepiej wyjąć co najmniej godzinę przed przystąpieniem do pracy. Ale nie jest to konieczne.
  2. Zaczyn: w niedużej miseczce wymieszać pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i wodę (łatwiej zrobić to widelcem niż łyżką). Zaczyn odstawić na 10 minut pod przykryciem, aż drożdże ruszą i zrobi się na powierzchni pianka. W przypadku użycia drożdży instant nie trzeba używać mąki do zaczynu.
  3. Mleko podgrzać w rondelku, masło rospuścić (można to zrobić np. w mikrofalówce).
  4. W dużej misce, najlepiej robota kuchennego, wymieszać mąkę, sól i cukier. Dodać zaczyn, żółtka oraz mleko i masło. Ciasto wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego ok. 5 minut. Można to także zrobić łyżką.
  5. Ciasto będzie mocno klejące i luźne, nie należy dosypywać mąki.
  6. Misę z ciastem przykryć ściereczką i folią, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto ma zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
  7. Kiedy ciasto jest wyrośnięte, dobrze omączyć stolnicę lub blat. Przy pomocy silikonowej szpatuły lub posypanej mąką ręki wyjąć ciasto na blat. Należy zrobić to delikatnie, żeby nie rozbić powstałych pęcherzyków powietrza i nie rozgazować zbytnio ciasta.
  8. Posypanymi mąką rękami uformować placek, dosyć delikatnie rozciągając go i ugniatając, tak żeby miał ok. 2 cm grubości.
  9. Przygotować 2 blachy, wyłóżyć je papierem do pieczenia.
  10. Szklanką lub okrągłą foremką o średnicy 5 cm wycinać kółka. Wycięte krążki najlepiej przenosić na blachę łopatką.
  11. Resztę ciasta znowu uformować w placek o grubości 2 cm, nie ugniatając go mocno. Wyciąć tyle pączków ile możliwe i ułożyć na drugiej blasze.
  12. Piekarnik nastawić na 200 stopni (grzanie góra-dół). Blachy z pączkami przykryć ściereczkami i odstawić, żeby ciastka odpoczęły przez 20 minut.
  13. Blachę z pączkami, które były wycinane, jako pierwsze, włożyć do nagrzanego piekarnika. Pączki będą się piekły ok. 9 minut. Wyjąć kiedy tylko się zezłocą.
  14. Następnie włożyć drugą blachę i piec kolejne 9 minut.
  15. Od razu po upieczeniu nadziewać pączki powidłami i posypać cukrem pudrem.
  16. Najlepsze są świeże, zjadane w dniu upieczenia.


KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka