KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Błyskawiczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym "Kung Pao"

Dodano: 2016-01-18

Kurczak Kung Pao to jedno ze sztandarowych dań kuchni chińskiej. Praktycznie każdy region ma swoją wersję tej potrawy. Taka z orzeszkami to seczuańska wariacja na ten temat. To też świetne danie, żeby zacząć przygodę z kuchnią azjatycką, bo łączy całe bogactwo smaków, a przy tym jest łatwe i szybkie w przygotowaniu.


20 min | Porcje 3

Kurczak Kung Pao

SKŁADNIKI:
160 g niesolonych orzeszków nerkowca
1 cała pierś z kurczaka; pokrojona na kawałki 3x3 cm
1 czerwona papryka; pokrojona w paski 1x3 cm
4 ząbki czosnku; drobno pokrojone
2 łyżki octu ryżowego
4 łyżki sosu Hoisin
2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
mały pęczek szczypiorku; pokrojony w 1 cm kawałki
2 łyżki oleju z ryżu i zielonej herbaty
150 g makaronu Chow Mein (ugotowany według wskazówek na opakowaniu)


PRZYGOTOWANIE:
  1. Orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni do uzyskania złoto-brązowego koloru, po czym natychmiast je z niej zdejmujemy.
  2. Na rozgrzany wok wlewamy olej z ryżu. Dodajemy czosnek i smażymy go do uwolnienia się aromatu. Należy uważać, aby olej podczas smażenia nie był zbyt gorący, gdyż możemy spalić czosnek.
  3. Do woka wrzucamy kurczaka i paprykę. Całość smażymy 3 minuty. Dodajemy ocet ryżowy i sos Hoisin. Mieszamy do uzyskania gęstego sosu. Dodajemy olej z prażonego sezamu, orzechy i szczypiorek. Na koniec wkładamy makaron i całość mieszamy do połaczenia się smaków.
  4. Danie podajemy natychmiast, posypane szczypiorkiem.


Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka