KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Sernik karmelowy na czekoladowym spodzie z polewą ze słonego karmelu

Dodano: 2015-12-22

Bardzo prosty sernik, niemal na ostatnią chwilę. No może lekka przesada, bo trzeba go schłodzić przez noc. Ale jednak wymaga minimalnego wkładu pracy i już można jeść :) To przede wszystkim gratka dla wielbicieli karmelowych smaków. A ponieważ jest ich całkiem sporo to warto go zrobić. I to zarówno z okazji jakiegoś święta, jak i całkowicie bez okazji :)


35 minut + 1,5 godziny pieczenie + noc na schłodzenie | Porcje: na tortownicę o średnicy 23 cm


Sernik karmelowy na czekoladowym spodzie z polewą ze słonego karmelu


spód:
300 g ciasteczek z kawałkami czekolady (w typie piegusków)
60 g miękkiego masła

masa serowa:
1 kg sera twarogowego do serników
500 g gotowego kajmaku (w puszce)
2 całe jajka
3 żółtka
szczypta soli

polewa karmelowa:
100 g cukru
75 ml śmietanki kremówki 30%
25 g masła
1/4 łyżeczki soli (najlepiej morskiej)


  1. Należy przygotować tortownicę o średnicy 23 cm, lekko natłuścić ją, jeśli tego wymaga.
  2. W malakserze lub przy pomocy wałka rozdrobnić ciasteczka. Następnie dodać miękkie masło i ucierać aż powstanie jednolita, czekoladowa masa. Przełożyć ją do tortownicy i dokładnie ugnieć na dnie, można zrobić to dnem szklanki lub kubka.
  3. Spód należy schłodzić przez około 30 minut.
  4. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza (140 stopni z termoobiegiem).
  5. Do misy robota kuchennego lub dużej misy włożyć cały serek (może być taki z wiaderka, ważne jest tylko, żeby wybierać ser bez dodatków i sprawdzonej firmy, ponieważ niektóre mają bardzo dużo serwatki). Dodać gotowy kajmak i zmiksować na wysokich obrotach aż do połączenia składników. Do masy serowo-karmelowej stopniowo dodawać jajka oraz żółtka i ucierać, aż dobrze się połączą. Dosypać sól i wymieszaj.
  6. Masę serową wylać na przygotowany spód z ciasteczek. Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1,5 godziny. Środek ciasta może wydawać się lekko płynny, ale taki ma być.
  7. Sernik wyjąć od razu z piekarnika i zostawić na kratce na około godzinę do przestudzenia. Następnie okroić i zdjąć rant tortownicy, wstawić na całą noc do lodówki.
  8. Przed podaniem przygotować polewę karmelową: cukier wsypać do rondelka, najlepiej z grubym dnem. Rozpuszczać na małym ogniu. Cukru nie można mieszać w tym czasie, można poruszyć garnkiem aby rozpuszczał się równomiernie.
  9. Kiedy cukier będzie miał już barwę ciemnego bursztynu i cały się rozpuści można dodać śmietankę i masło stale mieszając. Trzeba zachować ostrożność, bo karmel może pryskać.
  10. Rondelek zdjąć z ognia, dodać sól i mieszać jeszcze kilka minut.
  11. Polewą ozdobić wierz sernika.


Produkty, które przydadzą Ci się do upieczenia tego sernika:
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka