KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Kulebiak z nadzieniem z pieczarek i jajek

Dodano: 2015-12-21

Pyszne drożdżowe ciasto ze smacznym nadzieniem z pieczarek i jajek na twardo tworzą idealny kulebiak do czerwonego barszczu. Sprawdzi się nie tylko zimową porą. Koniecznie do zrobienia!


180 minut | Porcje: 2 keksówki 30x12x8 cm


Kulebiak z nadzieniem z pieczarek i jajek


ciasto drożdżowe:
4 szklanki mąki pszennej (600 g)
spora szczypta soli
paczka drożdży instant (7 g) lub 4 dag drożdży świeżych
łyżka cukru
2 żółtka
1/2 kostki masła (100 g)
kilka łyżek ciepłego mleka
4 łyżki rozpuszczonego masła do smarowania

żółtko do smarowania ciasta

nadzienie:
1 kg pieczarek
2 cebule średniej wielkości
6 jajek ugotowane na twardo
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki masła
garść drobno posiekanej natki pietruszki
sól
spora szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki oleju

  1. Ugotowane na twardo jajka obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.
  2. Pieczarki oczyścić (nie moczyć za długo, bo stracą smak). Pokroić na cienkie plasterki.
  3. Cebule obrać i pokroić na drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzać olej, wsypać cebulę i cały czas mieszając smażyć przez 2 minuty, aż się zeszkli.
  4. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone pieczarki. Smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając przez 5 minut, aż odparuje cały sok z grzybów. Doprawić pieprzem i solą. Wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać natkę pietruszki, posiekane jajka i tartą bułkę. Ponownie wymieszać. Gotowy farsz odstawić do wystygnięcia.
  5. Drożdże świeże: przygotować rozczyn z cukru, drożdży i łyżki mąki, dolać kilka łyżek ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut, aż drożdże zwiększą swoją objętość dwa razy. Drożdże instant: dodać je od razu do mąki bez żadnego wcześniejszego przygotowania.
  6. Masło rozpuścić w rondelku, wystudzić.
  7. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże lub zaczyn, żółtka, sól i kilka łyżek ciepłego mleka. Wymieszać łyżką, a następnie wyrabiać ręką. Można też użyć robota kuchennego.
  8. Ciasto powinno być raczej miękkie, jeśli jest za twarde należy dodać trochę ciepłej wody. Wyrabiać przez kilka minut, aż będzie jednolite i zacznie odstawać od ręki.
  9. Na koniec dodać płynne masło i ponownie wyrabiać, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto wyjąć z miski, oprósz mąką, włożyć ponownie do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 40-60 minut.
  10. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką. Krótko i szybko je zagnieść kilka razy. Podzielić na 2 części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Z każdego prostokąta odkroić około 1/5 ciasta do dekoracji.
  11. Oba prostokąty położyć na kawałku papieru do pieczenia (każdy na oddzielnym), posmarować cienko rozpuszczonym masłem, następnie ułożyć warstwę nadzienia na 2/3 długości prostokąta. Zostawić marginesy na 1 dłuższym i obu krótszych brzegach.
  12. Ciasto zwinąć ściśle w roladę, dokładnie sklejając końcówki. Z pomocą papieru przełożyć je do formy keksowej lub na blachę do pieczenia.
  13. Z pozostawionego ciasta wyciąć ozdoby i przykleić na wierzch kulebiaka (wodą lub rozmąconym żółtkiem). W każdym kulebiaku wyciąć dwie dziurki o średnicy 1 cm (wydostanie się przez nie para). Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  14. Wierzch kulebiaków posmarować rozmąconym żółtkiem.
  15. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 45 - 60 minut, aż wierzch będzie złocisty, a brzegi będą odstawać od formy.


Produkty, które przydadzą Ci się do upieczenia tego kulebiaka:

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka