KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Tarta z białym makiem i dżemem z gorzkich pomarańczy

Dodano: 2015-12-15

Bardzo odświętna tarta makowa. Szczególny charakter nadaje jej masa z białego maku i marcepanu, a słodycz przełamuje dżem z gorzkich pomarańczy. Do tego cudownie kruche i maślane ciasto ze skórką pomarańczową. Naprawdę nie można chcieć więcej na Święta :)



ok. 2 godzin | Porcje: na formę o średnicy 28 cm

Tarta z białym makiem i dżemem z gorzkich pomarańczy


ciasto:
180 g masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżki skórki otartej z pomarańczy
135 g cukru
1 duże jajko (lub 2 małe)
375 g mąki
2 łyżki lodowato zimnej wody

1 jajko

masa makowa:
200 g białego maku
100 g marcepanu
3/4 szklanki cukru pudru
150 g zblanszowanych migdałów
2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki kwaśnej śmietany (co najmniej 18%)

dżem z gorzkich pomarańczy

lukier (można pominąć):
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy


  1. Masło utrzeć z cukrem do połączenia się składników, najlepiej w malakserze.. Dodać skórkę otartą z pomarańczy oraz jajko. Utrzeć jeszcze raz malakserem. Dodać mąkę i ucierać aż wszystko się ładnie połączy. Dodać 1 łyżkę lodowato zimnej wody. A jeśli ciasto jest zbyt twarde lub trudno się łączy to dodać kolejną.
  2. Ciasto należy szybko zgnieść formując dysk. Następnie owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
  3. Mak zalać wrzącą woda, tak żeby go przykryła, zostawić na 30 minut. Odcedzić na bardzo gęstym sitku i zostawić do ostygnięcia.
  4. Odkroić 2/3 ciasta i rozwałkować na placek o średnicy ok. 32 cm. Delikatnie przenieść ciasto na przygotowaną formę do tarty (najlepiej z ruchomym dnem) o średnicy 28 cm. Ciasto docisnąć do rantu i dna, przykryć folią spożywczą i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
  5. Odsączony i ostudzony mak zmielić 2 razy w maszynce, razem z migdałami.
  6. Marcepan utrzeć z cukrem pudrem, dodać mak z migdałami i śmietanę. Wymieszać aż wszystko się połączy. Dodać posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową.
  7. Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza (z termoobiegiem 170). Ciasto na tartę wyjąć z lodówki, na wierzchu połóżyć papier do pieczenia i posypać kulki ceramiczne lub inne obciążenie. Piec 20 minut, aż brzeg zacznie nabierać koloru.
  8. Ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z kulkami. Jajko roztrzepać widelcem i posmarować ciasto (resztę jajka zostawić na później). Wstawić spód tarty do piekarnika na 5 minut. A następnie wyjąć i odstawić do przestudzenia.
  9. Zmniejszyć temperaturę do 150 stopni (130 z termoobiegiem).
  10. Resztę ciasta rozwałkować i powycinać foremkami dowolne, świąteczne kształty.
  11. Przestudzony spód tarty posmarować kilkoma łyżkami dżemu z gorzkich pomarańczy. Na niego wyłożyć masę makową i rozsmarować równo. Na masie połóżyć ozdoby wycięte z ciasta. Posmarować je resztką rozmąconego jajka.
  12. Ciasto piec ok. 40 minut. Gdyby wierzch za bardzo się rumienił można je delikatnie przykryć folią aluminiową.
  13. Tartę wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
  14. Możena ozdobić lukrem pomarańczowym lub posypać cukrem pudrem.


Produkty, które przydadzą Ci się do upieczenia tej tarty:
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka