KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Ciasto serowo-malinowe

Dodano: 2015-03-13

Niech nikt nie nazywa tego ciasta banalnym. Owszem, robi się je 15 minut :) Tak, jest z prostych składników :) Ale... w tym tkwi siła i smak tego ciasta. W końcu to zaleta jeśli można przygotować szybko i łatwo proste ciasto :)

Jest wilgotne i owocowe. Pasuje do herbaty, kawy i do szklanki mleka. Można je zrobić w każdy dzień tygodnia oraz kiedy goście dzwonią, że wpadną za chwilę.

To ciasto z potencjałem i koniecznie trzeba je zrobić, bo grzechem byłoby nie wykorzystać jego zalet :)

75 minut | tortownica o średnicy 23 cm



1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
3 duże jajka
310 g sera białego typu włoskiego (można zastąpić ricottą, serem białem półtłustym)
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
125 g masła
1 szklanka mrożonych malin (można użyć również jagód i innych małych mrożonych owoców)


  1. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm: natłuścić lub wyłożyć papierem. AleDobre.pl poleca tę tortownicę, bo nie trzeba jej specjalnie wykładać papierem.
  2. W niewielkim garnuszku rozpuścić masło i odstawić do lekkiego ostygnięcia. W dużej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  3. Przy pomocy miksera w mniejszej misce wymieszać jajka, ser i ekstrakt waniliowy.
  4. Masę serową dodać do miski z suchymi składnikami. Wymieszać mikserem szybko, do połączenia składników.
  5. Dodać masło i 3/4 szklanki malin. Całość bardzo delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułą, tak żeby nie rozgnieść owoców.
  6. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Na wierzchu ułożyć pozostałe maliny.
  7. Formę wstawić do piekarnika i piec 55-60 minut aż ciasto będzie złociste. Można przeprowadzić test "patyczka", jeśli będzie suchy po wyjęciu z ciasta, wypiek jest gotowy.
  8. Wyjąć z piekarnika i wystudź przez 5-10 minut w formie. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.



Owoców nie należy rozmrażać. W sezonie letnim ciasto można zrobić ze świeżymi owocami, nawet truskawkami (trzeba je pokroić na mniejsze kawałki, co najmniej połówki).



Produkty, którzy przydadzą Ci się do upieczenia ciasta:
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka