KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Błyskawiczna zupa z woka

Dodano: 2013-01-09

To prosta i bardzo szybka w przygotowaniu zupa ma bogaty smak, mnóstwo witamin i mikroelementów oraz całe bogactwo azjatyckiego aromatu. Świetnie rozgrzewa i dodaje energii.
Kiedy masz mało czasu, a ochotę na coś energetycznego i bardzo smakowitego, zrób tę zupę. Nie będziesz żałować :) Co najwyżej zdziwisz się, jaka jest pyszna i chwilę pomyślisz, dlaczego dopiero teraz ją robisz, ale jak mówi przysłowie: "lepiej późno niż wcale".

20 minut | bardzo łatwe | porcje: 4-6



40 dag piersi z kurczaka
30 dag kapusty pekińskiej
garść suszonych grzybów mun
20 dag makaronu mie (można zastąpić udon lub innym grubym makaronem)
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka gotowego sosu chilli (słodkiego lub ostrego - w zależności od upodobań)
1 łyżeczka cukru
1 papryczka chilli (lub kawałek zwykłej papryki)
świeżo zmielony czarny pieprz
4 łyżki oleju
1 cm świeżego korzenia imbiru
6 szklanek bulionu

do podania:
dwie garście kiełków
kilka łodyg szczypioru

Produkty, którzy przydadzą Ci się do przygotowania zupy:
  1. Grzyby mun zalej gorącą wodą i odstaw na 5 minut, następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Odcedź, przelej zimną wodą, odetnij grube końcówki, pokrój na mniejsze kawałki (ale nie bardzo małe)
  2. Umyte i osuszone piersi pokrój na możliwie najcieńsze plastry w poprzek włókien. Z papryczki usuń nasiona, następnie pokrój ją na cienki plasterki.
  3. Kapustę pekińską pokrój na cienki paski. Imbir pokrój na cienkie plasterki.
  4. W woku silnie rozgrzej olej, dodaj mięso i smaż na dużym ogniu, aż zmieni kolor. Zmniejsz ogień, wlej sos sojowy, dodaj imbir, smaż przez pół minuty. Dodaj bulion, doprowadź do wrzenia, dodaj makaron i grzyby oraz papryczkę. Gotuj, aż makaron będzie prawie miękki (od 5 do 8 minut w zależności od rodzaju makaronu).
  5. Zupę dopraw sosem rybnym, cukrem, olejem sezamowym i pieprzem. Ewentualnie solą. Gotuj przez minutę.
  6. Zdejmij z ognia, dodaj kapustę i wymieszaj.
  7. Zupę podawaj gorącą, udekorowaną kiełkami i ukośnie pociętym szczypiorkiem.
Przydatne produkty do tego przepisu

Komentarze

nie omieszkam spróbować:)

Alicja7 [2013 /5 /23 8 :55:4]

super zupka! podziękowania za przepis:)

forma [2013 /2 /7 10 :6:41]

pychotka!:)

ipocoto [2013 /1 /22 15 :12:15]

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka