Rzymski garnek to połączenie gliny. Naczynie to czysta, porowata glina, która pozwoliła zachować garnkowi wszystkie cechy rzymskiego naczynia.
W rzymskim garnku można piec: pieczenie mięsne, drób, ryby, zapiekanki i dania warzywne, risotto i lasagne. Potrawy przygotowane w naczyniu nie wymagają dodatku tłuszczu, dzięki czemu są lekkostrawne i zdrowe, kruche i smaczniejsze.
Przed każdym pieczeniem należy garnek zwilżyć wodą, która wchłonie glina, dzięki temu wytworzy się delikatna warstwa pary wodnej powodująca, że potrawy są chrupkie na zewnątrz i soczyste wewnątrz.
Rustykalny styl naczynia jest bardzo modny i elegancki. Idealnie nada się do serwowania dań bezpośrednio z piekarnika na stół.
Jeśli chcesz aby garnek służył Ci przez wiele lat pamiętaj o kilku zasadach:
- przed pierwszym użyciem garnek wymocz w wodzie, a następnie dokładnie wymyj, ciepłą wodą bez detergentów,
- przed każdym użyciem namocz pusty garnek w zimnej wodzie przez co najmniej 15 minut,
- gwałtowna zmiana temperatur może spowodować pęknięcie naczynia, dlatego zimne naczynie wkładaj zawsze do zimnego piekarnika. Nigdy nie wlewaj zimnej wody do rozgrzanego naczynia,
- gorący garnek wyjęty z piekarnika najlepiej stawiaj na suchej ściereczce lub desce, aby zapobiec styczności naczynia z zimnym podłożem, po użyciu garnek umyj w ciepłej wodzie. Nie używaj płynu do naczyń ani innych detergentów, gdyż wsiąkają one w strukturę naczynia, a następnie są uwalniane podczas następnego pieczenia,
- po użyciu garnek przechowuj otwarty w przewiewnym miejscu tak, aby mógł swobodnie wyschnąć,
- w miarę używania garnek będzie przybierał ciemniejszą barwę,
- czas pieczenia w rzymskim garnku może się różnić od czasu pieczenia w innych naczyniach.
Dane szczegółowe:
Pojemność: 1,5 litra
Wymiary od wewnątrz: 11 cm x 22 cm
Wymiary na zewnątrz: 15 cm x 27 cm.
Wysokość garnka razem z pokrywą: 9 cm
Kraj produkcji: Węgry
Informujemy, iż naczynie nie jest pakowane przez producenta w opakowanie kartonowe. Aby przesyłka dotarła bezpiecznie do klienta - zabezpieczamy je odpowiednią ilością folii bąbelkowej.
Najwyższa jakość
Opinie o :
Garnek rzymski mały z pokrywą (pojemność: 1,5 litra) - Pataki Keramia
Długo zastanawiałam sie nad kupnem.Po ptrzeczyutaniu sposobu użytkowania zdecydowałam sie.Można użyc bez przykrywy do upieczenia np.chleba,nie trzeba juz zaparowywać piekarnika.Uważam to za dobry zakup.Efektowny wygląd i dobre wykończenie znacznie podnoszą walory garnka.Polecam :)
dkm60 [2014 /6 /2 14 :44:4]