Oryginalny rzymski garnek z gliny. Potrawy w nim przygotowywane mają wyjątkowy smak i aromat dzięki materiałowi, z którego został wykonany, czyli porowatej, silnie wypalonej naturalnej glinie bez żadnych dodatków.
W garnku można piec: pieczenie mięsne, drób, ryby, zapiekanki, chleb, dania warzywne, risotto i lasagne.
Potrawy przygotowywane w garnku rzymskim nie wymagają dodatku tłuszczu. Dzięki czemu przygotowane potrawy są zdrowsze, bardziej kruche i lekko strawne. Przed pieczeniem ganek należy zwilżyć wodą, którą wchłonie glina. Podczas ogrzewania wytworzy się warstwa pary wodnej w garnku i w piekarniku. Dzięki temu zawartość garnka będzie soczysta wewnątrz i chrupka na powierzchni.
Garnek rzymski utrzymany jest w modnym, rustykalnym stylu. Idealnie nadaje się do serwowania dań na stole.
By garnek służył Ci przez lata oraz potrawy w nim przygotowane miały wyjątkowy smak, pamiętaj o kilku prostych zasadach:
- przed pierwszym użyciem garnek wymocz w wodzie, a następnie dokładnie wymyj, ciepłą wodą bez detergentów,
- przed każdym pieczeniem namocz pusty garnek w zimnej wodzie przez co najmniej 15 minut,
- zbyt gwałtowna zmiana temperatur może spowodować pęknięcie naczynia, dlatego zimne naczynie wkładaj zawsze do zimnego piekarnika. Nigdy nie wlewaj zimnej wody do rozgrzanego naczynia,
- gorący garnek wyjęty z piekarnika najlepiej stawiaj na suchej ściereczce lub desce, aby zapobiec styczności naczynia z zimnym podłożem, po użyciu garnek umyj w ciepłej wodzie. Nie używaj płynu do naczyń ani innych detergentów, gdyż wsiąkają one w strukturę naczynia, a następnie są uwalniane podczas następnego pieczenia,
- po użyciu garnek przechowuj otwarty w przewiewnym miejscu tak, aby mógł swobodnie wyschnąć,
- w miarę używania garnek będzie przybierał ciemniejszą barwę,
- czas pieczenia w rzymskim garnku może się różnić od czasu pieczenia w innych naczyniach.
Pojemność: 6 litrów
Wymiary: 36 x 25 x 18 cm
Kraj produkcji: Węgry
Najwyższa jakość
Opinie o :
Garnek rzymski z krówkami (pojemność: 6 litrów) - Pataki Keramia
Świetny garnek! piekłam w nim mięsa na święta - wyszły rewelacyjnie i piekę w nim chleb, wychodzi całkiem spory bochenek. Za każdym razem moczę garnek. Co prawda dolna część już zmieniła kolor, nawet gdzieniegdzie prawie na czarno, ale w tym wypadku wcale to nie przeszkadza - jest bardziej... "rzymski" ;)
ave888 [2017 /4 /20 19 :20:50]
Bardzo duży garnek, znakomicie się w nim piecze zarówno chleb jak i mięso czy gołąbki. Mięso wychodzi idealnie wilgotne. Trzeba tuż przed wyjęciem otworzyć pokrywę i dopiec aby powstała skórka. Idealny zakup.
macin [2013 /12 /10 10 :48:57]