Dwufazowa ostrzałka ceramiczna, zaprojektowana specjalnie dla noży Global i przeznaczona do ostrzenia wszystkich rodzajów noży, z wyjątkiem tych o szlifach jednostronnych, np. tradycyjnych noży japońskich. Dzięki wodzie proces ostrzenia przebiega szybciej, a fabrycznie ustawione otwory ułatwiają naostrzenie noża pod odpowiednim kątem. Gumowany uchwyt i podstawa mają właściwości przeciwpoślizgowe.
1. Białe koło = GRUBE ziarno
2. Różowe koło = ŚREDNIE ziarno
Wskazówki dotyczące użytkowania:
1. Nalać wody do komory z kołami i nie wylewać jej do końca ostrzenia. Woda nawilża ceramiczne ostrzałki i zapobiega przegrzaniu ostrza.
2. Chwycić mocno rączkę, żeby ostrzałka nie zmieniała położenia.
3. Drugą dłonią chwycić nóż, przytrzymując palcem wskazującym tępą krawędź klingi. Włożyć nóż do rowka z białym kołem (grube ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając – 7-8 razy lub tyle, ile potrzeba.
Nie powinno się zbyt mocno przyciskać noża podczas przesuwania jego krawędzi w ostrzałce. Nadmierny nacisk może uszkodzić koła!
4. Włożyć nóż do rowka z różowym kołem (średnie ziarno). Przesuwać ostrze w przód i w tył, delikatnie je przyciskając 7-8 razy.
5. Po skończonej operacji umyć ręcznie nóż w gorącej wodzie i wytrzeć go do sucha ręcznikiem lub ściereczką. Ostrzałkę wypłukać w czystej wodzie.
Ostrzałka MinoSharp została przetestowana i zaaprobowana przez instytut badawczy CATRA, czołowy autorytet w dziedzinie technik ostrzenia z siedzibą w brytyjskim Sheffield. Kwestia, ile razy należy przesuwać ostrzoną krawędź, zależy od typu i kondycji noża.
Zaleca się:
a) dla noży Global – po 7-8 razy w każdym kole.
b) dla noży innych marek – najpierw po 20 razy w każdym kole, a jeśli nóż nie jest wystarczająco ostry, należy powtórzyć tę samą czynność po 20 razy w w jednym i w drugim kole.
Projekt : Fumitaka Hara
Ostatnie opinie o produktach
Mleczko kokosowe UHT w kartonie (250 ml) - Real THAI
Uwielbiam potrawy z mleczkiem kokosowym, stąd nieobiektywnie oceniam wysoko. Mleczko to ma dobry skład !
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 0 Nuvola 1kg - Caputo
Ciasto na pizzę i inne ciasta są przepyszne. Zarówno struktura, jak i smak jest lepszy niż ze "zwykłej" mąki. wydaje się, że ciasto nie nasiąka pod wpływem sosu i innych dodatków.
marta-mp17@o2.pl
Mąka pszenna typu 00 Pasticceria 1 kg Caputo
Nie wyobrażam sobie pizzy domowej bez tej mąki. Wychodzi idealnie chrupiąca.
marta-mp17@o2.pl
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek