Gum Tex to niezbędny komponent, który pozwoli Ci zamienić zwykły fondant w gum paste.
Gum paste daje znacznie większe możliwości tworzenia ozdób niż fondant. Dodatek Gum Tex nadaje masie cukrowej giętkości, elastyczności i sprawia, że łatwo formować przeróżne kształty.
Gum Tex znajduje się w poręcznym pojemniku z wygodnym zamknięciem.
Produkt posiada certyfikat koszerności.
Sposób przygotowania masy Gum Paste:
1 łyżka GUM TEX (ok. 9 g)
1 czubata łyżka glukozy (15 ml)
450 g cukru pudru
4 łyżki ciepłej wody (60 ml)
W misce wymieszać 340 g przesianego cukru pudru z łyżką Gum Tex, zrobić zagłębienie. W szklanym naczyniu wymieszać wodę z glukozą, a następnie podgrzać w kuchence mikrofalowej na najwyższej mocy przez ok. 30 sekund lub w rondelku aż płyn stanie się klarowny. Gotowy płyn wlać do cukru z Gum Tex i wymieszać starannie (masa będzie bardzo miękka).
Włożyć do plastikowej torebki i szczelnie zawinąć. Zostawić na 8 godzin w temperaturze pokojowej. Pozostały cukier puder wgnieść do masy przed użyciem. W miarę wprowadzania cukru masa będzie stawała się bielsza i bardziej miękka.
Masę należy trzymać przykrytą lub w woreczku ponieważ łatwo wysycha. Można dodać niewielka ilość tłuszczu roślinnego aby masa była bardziej elastyczna.
Tylose Powder skraca także czas wysychania masy florystycznej.
Skład: guma karaya
Waga netto: 170 g
Termin przydatności do spożycia: 7 miesięcy od daty zakupu.

Najwyższa jakość
Opinie o :
Gum Tex (Tylose Powder) - składnik do produkcji Gum Paste 03-6685 - Wilton
Nie robilam co prawda masy cukrowej wedlug przepisu podanego na opakowaniu ale dodalam łyżkę do masy z pianek marshmallows . Masa wyszla stabilniejsza :up:
arletap [2014 /7 /15 20 :38:26]