Wykonane z terakoty naczynie do pieczenia czosnku i cebuli. Składa się z dwóch elementów: talerza i pokrywki.
Naczynie działa na zasadzie garnka rzymskiego. Przed użyciem należy namoczyć obie jego części w letniej wodzie przez 15 - 20 minut, dzięki czemu terakota pochłonie wodę, którą następnie odda w postaci pary podczas pieczenia.
Nacięte od góry, skropione oliwą i posypane ulubionymi przyprawami czosnek lub cebulę umieszcza się w dolnej części naczynia, przykrywa górną i wstawia do zimnego piekarnika, ustawia temperaturę na 170 stopni i piecze ok. 50 minut, lub 5 - 6 minut w kuchence mikrofalowej nastawionej na średnią moc.
Uwaga!
Nie należy wstawiać nienamoczonego naczynia do piekarnika, gdyż może pęknąć.
Z tego samego powodu nie należy zimnego naczynia wstawiać do mocno rozgrzanego piekarnika.
Myć po jego wystygnięciu, wyłącznie ręcznie i bez użycia detergentów. Środki chemiczne przenikają pory ścianek naczynia, a później uwalniają się podczas pieczenia.
Materiał: terakota
Średnica: 12 cm
Wysokość: 10 cm
Opinie o :
Naczynie do pieczenia czosnku - Dexam
Pomidora i jabłko również można piec i wychodzą pyszne, pyszne:up:
Alicja7 [2013 /4 /17 7 :12:33]
Świetny! Czosneczek uzyskuje charakterystyczny smak, a do tego daje się rozsmarowywać niczym masełko na grzankach. Polecam!:up:
madziam [2012 /12 /29 21 :34:58]