Kwaśny winian potasu "Cream of Tartare" (30 g) - Dr. Oetker

999

w tym 23% vat

BESTSELLER

Produkt chwilowo niedostępny.

Nr produktu: 6787

Nr kat: V26128

Opis produktu
Odkąd Nigella Lawson przypomniała wszystkim fanom słodkich wypieków, o starym przepisie na deser, który dedykowany był rosyjskiej baletnicy, kuchnie na całym świecie zwariowały na punkcie bez. Czy małe, czy duże, czy nawet spektakularne - wielkości tortów - ze śmietaną, z owocami, na wierzchu ciast, czy nawet w Eton Mess. Ale z bezą nie jest tak łatwo, jak może się wydawać. To kapryśny deser, który łatwo może ulec zniszczeniu. Na szczęście cukierników wspiera nauka. Kwaśny winian potasu ma wiele zastosować w piekarnictwie.

Sztuczki, stosowane przez cukierników, często mają w sobie coś magicznego, coś z alchemii. Kwaśna sól jest produktem ubocznym procesu produkcji wina i najczęściej polecana jest przy stabilizacji i zwiększaniu objętości białek jaj. Dzięki temu świetnie sprawdza się przy wypieku bez i sufletów, ale też przy robieniu cukierków, bowiem hamuje proces krystalizacji. 

Koniecznie wypróbuj ten przepis na bezy, z użyciem Cream od Tartare 
Składniki: 
- 4 średnie białka jajek 
- 1/4 łyżeczki Cream of Tartar 
- 225g cukru pudru 
Przygotowanie: 
Podstawową zasadą jest to, że dla każdego białka jaja, należy użyć 55 g cukru pudru. Należy także uważać, kiedy dodać cukier i kiedy przestać ubijać. Cream of tartar działa jako stabilizator, sprawia, że cały proces jest mniej nieprzewidywalny. 
Zacznij od podgrzewania piekarnik do 140 ° C 
Rozłóż pergamin lub papier do pieczenia na blasze . Wbij białka jajek do dużej, dokładnie oczyszczonej i suchej miski z proszkiem cream of tartar. Jajka muszą mieć temp. Pokojową, nie mogą być prosto z lodówki. Białka muszą być wolne od wszelkich cząstek żółtka. Im więcej miejsca tym lepiej, więc użyj na prawdę dużej miski. 
Zacznij ubijając na niskich obrotach, w miarę gęstnienia piany zwiększaj prędkość. Gdy piana będzie bardzo sztywna, można dodać cukier. Białka można 'przemiksować', co zniszczy ich elastyczność , więc należy być ostrożnym . Powinny być gładkie, bez grudek na brzegach . 
Dodawaj po 3 łyżki cukru na raz i szybko miksuj po każdym dodaniu . Zatrzymaj gdy masa jest gruba, puszysta i tworzy 'szczyty' podczas wyciągania mieszadeł . 
Rozkładaj masę na papierze po około 2 czubate łyżki ( powinno wyjść około 8 porcji ), pozostawiając wystarczająco dużo miejsca dla nich aby mogły się trochę rozszerzyć. Cały urok bezów jest w ich 'szczytach' więc nie przejmuj się ich wysokością. 
Piecz na niskiej półce przez 45-60 minut, aż stwardnieją na zewnątrz, a następnie wyłącz piekarnik i pozostaw do ostygnięcia z otwartymi drzwiami przez 30 minut aby 'doszły' wewnątrz. 
Po wyjęciu z piekarnika, podawaj same lub z bitą śmietaną i świeżymi owocami. 

Skład: kwaśny winian E336 

Waga łączna netto: 30 g (zawiera sześć saszetek po 5 g) 

Kraj pochodzenia: Irlandia 

Trwałość: zawsze minimum 6 miesięcy od daty zakupu
Najwyższa jakośćNajwyższa jakość

Opinie o :
Kwaśny winian potasu "Cream of Tartare" (30 g) - Dr. Oetker

próbowałam, ale nie wychodzi. Beza jest gorsza niż bez winianu.

rydelko1 [2017 /1 /19 23 :51:4]

Wypróbowałam, ale nie wiem, co robię źle, bo moja beza wychodzi gorzej z winianem niż bez :(

mioduch76 [2016 /12 /29 18 :25:4]

Ogólnie niedostępny w żadnym stacjonarnym sklepie. Ale na AleDobre.pl jest wszystko co najlepsze!

Ladymirage [2016 /12 /5 7 :15:41]

W sklepach stacjonarnych nie do zdobycia, w internecie, też trudno znaleźć. Jutro testuję nowy przepis na bezę, a przed świętami lukier królewski z winianem potasu :)

mewka [2016 /11 /14 14 :7:25]

Produkt cięzko znaleźc gdzie indziej... polecam do bezy!

jba [2016 /7 /4 8 :39:40]

Świetny produkt, nieodzowny przy angielskim cieście na białkach... Szkoda tylko, że takie małe opakowanie. Udało mi się kupić kiedyś znacznie większe.

anula.ce@windowslive.com [2016 /4 /29 0 :59:57]

Super :) Ciężko dostać gdziekolwiek indziej.

zana500 [2016 /2 /24 15 :51:29]

Super :)

marwoj03 [2015 /12 /20 13 :51:0]

Nareszcie dostępny. Wreszcie przepisy zawierające cream of tartar stoją przede mną otworem. Polecam :)

bozenka_bm [2015 /6 /5 21 :38:51]

Nareszcie dostępny. Wreszcie przepisy zawierające cream of tartar stoją przede mną otworem. Polecam :)

bozenka_bm [2015 /6 /5 21 :37:4]

Wszystko na Boże Narodzenie

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka