Poręczny ceramiczny nóż kuchenny o długości ostrza wynoszącej 7,5 cm.
Bardzo praktyczny przy produktach małej i średniej wielkości, takich jak rzodkiewka czy cytryna. Doskonale sprawdza się podczas krojenia marchewki w kostkę, oliwek lub małego pieczywa (zwłaszcza gorącego). Idealny dla tych, którzy nie lubią dużych noży.
Wysokiej klasy ostrze ze szlachetnej ceramiki twardością zbliżonej do diamentu, wytwarzanej na bazie dwutlenku cyrkonu (ZrO2) przekroi bez problemu wszelkie warzywa i owoce oraz pieczywo.
Dzięki ceramicznemu ostrzu, wszystkie produkty (zwłaszcza warzywa i owoce) pozostają pełne witamin i oryginalnego smaku po kontakcie z nożem (w przypadku metalowego lub stalowego ostrza wiele warzyw zmienia smak i kolor, np. sałata ciemnieje).
Od wielu pokoleń znane są różne sztuczki, jak sprawiać, aby warzywa i owoce nie zmieniały swojego naturalnego smaku ani koloru. Powszechnie wiadomo, że sałatę powinno się rwać, ogórka należy obierać z odpowiedniej strony ,a bakłażan oraz wiele innych warzyw ciemnieją zaraz po pokrojeniu. Niewiele osób jednak wie, że problemy te sprawiają nam stalowe ostrza noży. Wchodząc w reakcje z sokami, przyspieszają proces utleniania się witamin oraz przekazują krojonej żywności jony metalu, co czasami czuć podczas jedzenia. To właśnie te reakcje sprawiają, że wiele produktów ciemnieje lub gorzknieje po kontakcie z naszym kuchennym przedłużeniem ręki.
Doskonałą alternatywą w tego typu przypadkach są noże ceramiczne, dzięki którym możemy zapomnieć o rwaniu sałaty czy obieraniu ogórków z odpowiedniej strony, a ponadto wszystkie warzywa i owoce po pokrojeniu są pełne witamin i oryginalnego smaku.
Dzięki zastosowaniu cyrkonu i bardzo zaawansowanemu procesowi wypalania, twardość ostrza jest zbliżona do diamentu a jego wyjątkowe właściwości tnące możemy sprawdzać na gorącym pieczywie lub pomidorkach koktajlowych, które również nie są wyzwaniem dla tego typu noży.
Do ceramicznego ostrza nie przykleja się jedzenie, co sprawia, że nóż taki doskonale radzi sobie nawet z krojeniem tak niewdzięcznych produktów jak sery feta, a zachowanie go w czystości wymaga jedynie opłukania pod ciepłą wodą. Bardzo ważnym elementem charakteryzującym ceramiczne ostrza jest fakt, iż podczas używania noża zgodnie z przeznaczeniem, nie wymaga on częstego ostrzenia, co wynika to tylko i wyłącznie z twardości tego naprawdę wyjątkowego materiału, który jest dziesięciokrotnie twardszy od zwykłej stali i wystarczająco elastyczny, aby niezawodnie służyć nam.
Wszystkie noże ceramiczne Kyocera są produkowane wyłącznie w Japonii oraz przechodzą bardzo szczegółową kontrolę jakości, która wyklucza wszelkie niedociągnięcia podczas produkcji.
Ostatnie opinie o produktach
Forma silikonowa do muffinów (6 gniazd) - Mastrad
Jak wszystkie produkty tej firmy, forma sprawdza się doskonale. Wzmocnienie uchwytów zdecydowanie ułatwi przenoszenie, a muffinki wyskakują bez najmniejszych problemów.
Milkaice
Młynek do sera i innych produktów Molino, biały - Moha
Młynek sprawdza się idealnie. Prosty w obsłudze, łatwy w utrzymaniu czystości, bardzo praktyczny.
Milkaice
Rant do pieczenia ciast i tortów z podziałką (średnica: 14 - 20, wysokość 12 cm) - DorosioweRanty
Solidny rant, dobrze widoczna podziałka sprawia, że przygotowanie biszkoptu idzie o wiele szybciej. Łatwo się myje.
mistyks3
Blacha metalowa do pieczenia, podkład pod ranty (25 x 25 cm) - DorosioweRanty
Blacha okazała się bardzo przydatna. Piekę na nim biszkopty w rancie, służy mi również do przenoszenia ciast z blach na paterę, a jak potrzeba jest też podkładką na ozdoby z masy cukrowej.
mistyks3