Oryginalny rzymski garnek z gliny i ceramiki. Potrawy w nim przygotowywane mają wyjątkowy smak i aromat dzięki materiałowi, z którego wykonana jest jego pokrywka, czyli porowatej, silnie wypalonej naturalnej glinie bez żadnych dodatków.
W garnku można piec: pieczenie mięsne, drób, ryby, zapiekanki, chleb, dania warzywne, risotto i lasage.
Garnek w środku jest powleczony warstwą ceramicznej glazury, dzięki czemu potrawy w nim przygotowywane nie przywierają do dna i boków. Szkliwiona jest zarówno pokrywka garnka wewnątrz jak i dół, dzięki czemu jest uniwersalny.
Potrawy przygotowywane w garnku rzymskim nie wymagają dodatku tłuszczu. Dzięki czemu przygotowane potrawy są zdrowsze, bardziej kruche i lekko strawne. Przed pieczeniem ganek należy zwilżyć wodą, którą wchłonie glina. Podczas ogrzewania wytworzy się warstwa pary wodnej w garnku i w piekarniku. Dzięki temu zawartość garnka będzie soczysta wewnątrz i chrupka na powierzchni
Garnek rzymski utrzymany jest w modnym, rustykalnym stylu. Idealnie nadaje się do serwowania dań na stole.
By garnek służył Ci przez lata oraz potrawy w nim przygotowane miały wyjątkowy smak, pamiętaj o kilku prostych zasadach:
przed pierwszym użyciem garnek wymocz w wodzie, a następnie dokładnie wymyj, ciepłą wodą bez detergentów,
przed każdym pieczeniem namocz pusty garnek w zimnej wodzie przez co najmniej 15 minut,
zbyt gwałtowna zmiana temperatur może spowodować pęknięcie naczynia, dlatego zimne naczynie wkładaj zawsze do zimnego piekarnika. Nigdy nie wlewaj zimnej wody do rozgrzanego naczynia,
gorący garnek wyjęty z piekarnika najlepiej stawiaj na suchej ściereczce lub desce, aby zapobiec styczności naczynia z zimnym podłożem, po użyciu garnek umyj w ciepłej wodzie. Nie używaj płynu do naczyń ani innych detergentów, gdyż wsiąkają one w strukturę naczynia, a następnie są uwalniane podczas następnego pieczenia,
po użyciu garnek przechowuj otwarty w przewiewnym miejscu tak, aby mógł swobodnie wyschnąć,
w miarę używania garnek będzie przybierał ciemniejszą barwę,
czas pieczenia w rzymskim garnku może się różnić od czasu pieczenia w innych naczyniach.
Dane szczegółowe:
Pojemność: 6,9 litra (około 8 sporych porcji)
Wymiary: 37 x 25 x 15 cm (długość x szerokość x wysokość z pokrywą)
Kraj produkcji: Węgry
Ważne! Przed użyciem należy garnek moczyć w wodzie około 15 minut
Opinie o :
Garnek rzymski HEDONIST (pojemność: 6,9 litra) szkliwiony wewnątrz - Pataki Keramia
Super garnek, każde mięsko wychodzi super! Od teraz mój ulubiony
betty69
[2017
/1
/28 8
:19:42]
Jestem bardzo zadowolna z tego garnka,potrawy sa bardzo smaczne i soczyste,a cena rowniez jest ok.POLECAM:)
wiosnawiosna
[2014
/4
/7 12
:33:56]
Garnek wspaniały,pieczone w nim golonki-pycha.Znajoma,której zamówiłam zachwycona-piekła w nim chleb,mówi,ze jak z pieca kamiennego.Z czystym sercem polecam,jest trochę zabawy z przygotowaniem, ale efekt fantastyczny. Akurat ten garnek ma dodatkowy plus-można używać również pokrywy.
gerlach
[2014
/3
/6 14
:4:8]
Garnek rewelacja. Potrawy wychodzą bardzo smaczne, przesiąknięte przyprawami. Na stałe zagościł w mojej kuchni. Jedna wada to że długo trzeba czekać na efekt końcowy ;) ale warto :)
grazkath
[2014
/3
/3 15
:2:52]
Garnek jest rewelacyjny, duży, pojemny (spokojnie wejdzie cała kaczka, duża gęś już niekoniecznie), garnek oraz pokrywka od środka są szkliwione. Piękne zdobienie na pokrywce.
sofib
[2014
/1
/29 12
:4:41]
Rewelacyjny garnek pierwsza klesa upiekłam w nim chleb -bustwo polecam:):up::up::up::up::up:
anna.c
[2014
/1
/22 15
:11:17]
Rewelacyjny garnek pierwsza klesa upiekłam w nim chleb -bustwo polecam:):up::up::up::up::up:
anna.c
[2014
/1
/22 14
:43:28]
Garnek rewelacja :) wrzuciłam do niego kawałek zamrożonej karkówki, zamrożoną roladę z jelenia, kawałek surowej wołowiny, dwie marchewki, cebulę i kilka obranych ziemniaków. Posoliłam, popieprzyłam, dodałam trochę majeranku, imbiru i do pieca. Oczywiście garnek wcześniej namoczyłam. Piekło się dosyć długo, a w zasadzie bardzo długo ale zapachy jakie wydobywały się z garnka i ogarniały mieszkanie były niesamowite :) Jednak szybko nie znaczy dobrze :) Efekt był niesamowity :) a ponadto podgrzany na drugi dzień garnek baaardzo długo trzyma ciepło, rano włączony na 1/2 godziny o godz. 16 potrawy w nim były ciepłe :) Polecam
grazkath
[2013
/12
/15 20
:49:19]
świetne naczynie do pieczenia,na pierwszy ogień poszły gołąbki:) nie spodziewałam się aż takiego wow!
ALISEK1
[2013
/11
/27 14
:49:44]
Można piec w nim chleb. Tu także bardzo ważne jest wcześniejsze namoczenie garnka, wtedy podczas pieczenia unosi się z niego para, a chleb robi się chrupiący jak z piekarni. Co ważne chleb może w tym garnku wyrastać, nie ma potrzeby formować bochenka, ani przekładać z koszyków. Garnek z chlebem wkłada się do zimnego pieca i potem ustawia odpowiednią temperaturę.
Niektórzy pieką w nim nawet ciasto :) Poza tym nadaje się jeszcze do zapiekanek, pieczeni rzymskiej i nadziewanych warzyw. Polecam, zwłaszcza do chleba :)
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
Opinie o :
Garnek rzymski HEDONIST (pojemność: 6,9 litra) szkliwiony wewnątrz - Pataki Keramia
Super garnek, każde mięsko wychodzi super! Od teraz mój ulubiony
betty69 [2017 /1 /28 8 :19:42]
Jestem bardzo zadowolna z tego garnka,potrawy sa bardzo smaczne i soczyste,a cena rowniez jest ok.POLECAM:)
wiosnawiosna [2014 /4 /7 12 :33:56]
Garnek wspaniały,pieczone w nim golonki-pycha.Znajoma,której zamówiłam zachwycona-piekła w nim chleb,mówi,ze jak z pieca kamiennego.Z czystym sercem polecam,jest trochę zabawy z przygotowaniem, ale efekt fantastyczny. Akurat ten garnek ma dodatkowy plus-można używać również pokrywy.
gerlach [2014 /3 /6 14 :4:8]
Garnek rewelacja. Potrawy wychodzą bardzo smaczne, przesiąknięte przyprawami. Na stałe zagościł w mojej kuchni. Jedna wada to że długo trzeba czekać na efekt końcowy ;) ale warto :)
grazkath [2014 /3 /3 15 :2:52]
Garnek jest rewelacyjny, duży, pojemny (spokojnie wejdzie cała kaczka, duża gęś już niekoniecznie), garnek oraz pokrywka od środka są szkliwione. Piękne zdobienie na pokrywce.
sofib [2014 /1 /29 12 :4:41]
Rewelacyjny garnek pierwsza klesa upiekłam w nim chleb -bustwo polecam:):up::up::up::up::up:
anna.c [2014 /1 /22 15 :11:17]
Rewelacyjny garnek pierwsza klesa upiekłam w nim chleb -bustwo polecam:):up::up::up::up::up:
anna.c [2014 /1 /22 14 :43:28]
Garnek rewelacja :) wrzuciłam do niego kawałek zamrożonej karkówki, zamrożoną roladę z jelenia, kawałek surowej wołowiny, dwie marchewki, cebulę i kilka obranych ziemniaków. Posoliłam, popieprzyłam, dodałam trochę majeranku, imbiru i do pieca. Oczywiście garnek wcześniej namoczyłam. Piekło się dosyć długo, a w zasadzie bardzo długo ale zapachy jakie wydobywały się z garnka i ogarniały mieszkanie były niesamowite :) Jednak szybko nie znaczy dobrze :) Efekt był niesamowity :) a ponadto podgrzany na drugi dzień garnek baaardzo długo trzyma ciepło, rano włączony na 1/2 godziny o godz. 16 potrawy w nim były ciepłe :) Polecam
grazkath [2013 /12 /15 20 :49:19]
świetne naczynie do pieczenia,na pierwszy ogień poszły gołąbki:) nie spodziewałam się aż takiego wow!
ALISEK1 [2013 /11 /27 14 :49:44]
Można piec w nim chleb. Tu także bardzo ważne jest wcześniejsze namoczenie garnka, wtedy podczas pieczenia unosi się z niego para, a chleb robi się chrupiący jak z piekarni. Co ważne chleb może w tym garnku wyrastać, nie ma potrzeby formować bochenka, ani przekładać z koszyków. Garnek z chlebem wkłada się do zimnego pieca i potem ustawia odpowiednią temperaturę. Niektórzy pieką w nim nawet ciasto :) Poza tym nadaje się jeszcze do zapiekanek, pieczeni rzymskiej i nadziewanych warzyw. Polecam, zwłaszcza do chleba :)
Ettelie [2011 /8 /17 22 :22:30]