Lukier plastyczny wyprodukowany przez ukraińska firmę Slado.
Jest gotowy do użycia, wystarczy go rozwałkować do uzyskania gładkiej i cienkiej powierzchni, z której można wycinać dowolne kształty, ugniatać go jak plastelinę i tworzyć różne elementy dekoracyjne takie, jak: wstążki, listki, kwiaty, fale tkaniny, czy płaskie obrazki. Masa plastyczna ma idealną konsystencję łatwo się modeluje - w konsystencji przypomina modelinę. Po dodaniu cmc można używać go do tworzenia figurek 3D.
Bay powlec lukrem tortownicę o średnicy 24 cm i wysokości 8-10 cm potrzebujemy około 75 dag lukru. Należy rozwałkować go na grubość około 4-5mm. Najłatwiej ciasto powlecze się lukrem, rozwałkowując go wpierw na arkuszu papieru do pieczenia, posypanego cienką warstwą cukru pudru. Pozostały lukier można przechowywać w lodówce w woreczku foliowym, z którego osunięte zostanie powietrze.
Instrukcja pokrywania wypieków lukrem plastycznym:
- lukier w temperaturze pokojowej zagniataj przez kilka chwil, by stał się elastyczny i lekko się ogrzał,
- lukier rozwałkuj na placek kształtu ciasta na grubość 4-5 mm (najłatwiej zrobisz to nieprzywierającym wałkiem silikonowym) na papierze do pieczenia, delikatnie oprószonym cukrem pudrem, jeśli podczas wałkowania pojawią się pęcherzyki, przekłuj je czystą szpilką,
- rozwałkowany lukier powinien być większy niż średnica ciasta wraz z wysokością jego boków, lukier przenieś na ciasto (zawijając go na wałek, lub podkładając pod niego dłonie),
- packą cukierniczą lub dłonią ukształtuj i wygładź lukier, aż wierzch i boki ciast będą równe i jedwabiste w dotyku,
- nadmiar lukru na brzegach odetnij ostrym nożem,
- jeśli chcesz odcisnąć na lukrze wzory, to właśnie to jest moment na tą czynność - lukier RegalIace obsycha w ciągu 2-3 godzin,
- powleczony tort obsusz w przewiewnym miejscu, w pudełku kartonowym.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna: 1704 kJ / 407 kcal
- białko: 0 g
- węglowodany: 87 g, w tym cukry 82 g
- tłuszcz: 6,4 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,5 g
- sól: 0,04 g
Skład: cukier (74%), syrop glukozowy, oleje roślinne i tłuszcze (palmowy, słonecznikowy, illipe), syrop z cukru inwertowanego, stabilizator: syrop sorbitolowy (E420ii), woda, substancja utrzymująca wilgotność: glicerol (E422), środek zagęszczający: guma ksantanowa (E415), emulgator: monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych (E471), regulator kwasowości: kwas cytrynowy (E330), aromat, środek konserwujący: sorbinia potasu (E202), przeciwutleniacz:kwas askorbinowy (E300), barwnik: koszenila (E120).
Może zawierać śladowe ilości mleka, orzechów oraz soi.
Waga netto: 250 g
Kraj pochodzenia: Ukraina
Ostatnie opinie o produktach
Topper ze sklejki Pierwsza Komunia Święta, listki ażur - Mill Art
Świetne wykonanie . Wygląda bardzo elegancko. Polecam !
Sandera
Podkład okrągły pod tort, ciasto (średnica: 26 cm, grubość: 2 cm), z podkładem złotym do kontaktu z żywnością - Styrodur - Mill Art
Zdecydowanie najlepsze podkłady . Lekkie , ale świetnie stabilizują tort , nie ma strachu przed popłakanym tynkiem przy przenoszeniu :)
Sandera
Pudełko do transportu ciast i tortów (30 x 30 x 25 cm) - AleDobre.pl
Porządne pudełko, stabilne , zajmuje mało miejsca , można zamówić na zapas .
Sandera
Posypka cukrowa w kształcie świątecznych cukierków (105 g) - 710-1107 - Wilton
Fajnie!
Fajnie