KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Zakwas do chleba żytni w proszku (15 g) - Dr. Oetker

199

w tym 23% vat

Produkt chwilowo niedostępny.

Marka: Dr.Oetker

Nr produktu: 29332

Nr kat: 5900437083032

Opis produktu
Zakwas żytni do wypieku pieczywa w proszku.
Odpowiedni do pieczywa przygotowanego z różnych rodzajów mąki (jasnej i pełnoziarnistej): pszennej, żytniej, orkiszowej lub z innych zbóż. Zakwas w proszku nie powoduje wyrastania ciasta chlebowego, natomiast wpływa na jego lepszy smak i aromat oraz strukturę miękiszu. Zakwas należy stosować razem z drożdżami - świeżymi lub w proszku. Sprawdza się podczas pieczenia chleba zarówno w piekarniku, jak i automatach.
Dozowanie: 1 opakowanie 15 g wystarcza na 500 g mąki. Zastosowanie: pieczywo, bułki, ciasto na pizzę.

Przykładowy przepis na chleb pszenno-żytni:
SKŁADNIKI: 150 g mąki żytniej typ 200 (lub 130 g jeśli użyjesz świeżych drożdży), 350g mąki pszennej typ 750, 1 łyżeczka cukru, 1,5 łyżeczki soli (10 g), 1 op. Zakwasu żytniego Dr. Oetkera, 1 op. Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera (lub 25 g świeżych drożdży), 400 ml ciepłej wody, 3 łyżki oleju (1 do wysmarowania formy), 20 g siemienia lnianego, 5 g białego sezamu, 1 łyżeczka mąki pszennej.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wymieszaj w misce mąkę żytnią, pszenną, cukier, sól, zakwas żytni i drożdże suszone (jeśli używasz świeżych drożdży przygotuj rozczyn: drożdże rozkrusz, dodaj 1 łyżeczkę cukru, 50 ml ciepłej wody i 1 łyżeczkę wymieszanych wcześniej mąk. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość wymieszaj go z pozostałymi suchymi składnikami). Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, ciągle wyrabiając ciasto za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Foremkę o wymiarach 10 x 30 cm wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość zagnieć je jeszcze raz za pomocą miksera dodając 2 łyżki oleju, siemię lniane i biały sezam. Posyp lekko mąką pszenną i natnij delikatnie chleb nożem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Piekarnik nagrzej do temp. 220°C. Formę z wyrośniętym chlebem wstaw do piekarnika i piecz przez 15 min, a następnie zmniejsz do temp. 190°C i piecz jeszcze przez ok. 30 min. Upieczony chleb wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Skład: produkty przemiału ŻYTA, kultury starterowe. Możliwa obecność MLEKA.

Wartość energetyczna: 952 kJ / 230 kcal
Tłuszcz: 3,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Węglowodany: 14 g w tym cukry: 1,2 g
Białko: 16 g
Sól: 0 g

Waga netto: 15 g
Bez sztucznych dodatkówBez sztucznych dodatków
Łatwe mycieŁatwe mycie
Najwyższa jakośćNajwyższa jakość
Produkt nie zawiera soliProdukt nie zawiera soli
Produkt w 100% naturalnyProdukt w 100% naturalny

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka