Lukier plastyczny do dekoracji: powlekania wypieków, tworzenia figurek oraz dekoracji. Ma idealną konsystencję, która umożliwia łatwe i precyzyjne wykonanie nawet bardzo skomplikowanych dekoracji. Kolor idealny do zrobienia np.: słońca, kaczuszki, kukurydzy.
Lukier plastyczny to masa cukrowa przypominająca modelinę. Nadaje się do powlekania ciasta, modelowania figurek i dekoracji. Jest niezastąpiony do tortów w angielskim stylu. Wspaniale się wałkuje i równo wycina. Jego powierzchnia równomiernie obsycha, co ułatwia jej dalsze dekorowanie, a wewnątrz pozostaje jedwabiście miękki i delikatny. Ma delikatny smak i aromat.
Z plastycznego lukru można ulepić figurki dowolnego kształtu - wstążki, listki, kwiaty, fale tkaniny, czy płaskie obrazki. Lukier na cieście można wzbogacić o wzór, używając do jego wykonania specjalnych mat. Gotowy lukier można malować lub pisać na nim wesołe teksty i życzenia, używając do tego spożywczych barwników i pisaków.
Do powleczenia ciasta z tortownicy o średnicy 24 cm i wysokości ok. 8-10 cm potrzeba około 75 dag lukru. Lukier po rozwałkowaniu powinien mieć grubość 1/2 cm. Najłatwiej ciasto powlecze się lukrem, rozwałkowując go wpierw na arkuszu papieru do pieczenia, posypanego cienką warstwą cukru pudru. Niewykorzystany lukier można przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym woreczku foliowym, z którego zostało usunięte powietrze.
Instrukcja pokrywania wypieków lukrem plastycznym:
- lukier w temperaturze pokojowej zagniataj przez kilka chwil, by stał się elastyczny i lekko się ogrzał,
- lukier rozwałkuj na placek kształtu ciasta na grubość 4-5 mm (najłatwiej zrobisz to nieprzywierającym wałkiem silikonowym) na papierze do pieczenia, delikatnie oprószonym cukrem pudrem, jeśli podczas wałkowania pojawią się pęcherzyki, przekłuj je czystą szpilką,
- rozwałkowany lukier powinien być większy niż średnica ciasta wraz z wysokością jego boków, lukier przenieś na ciasto (zawijając go na wałek, lub podkładając pod niego dłonie),
- packą cukierniczą lub dłonią ukształtuj i wygładź lukier, aż wierzch i boki ciast będą równe i jedwabiste w dotyku,
- nadmiar lukru na brzegach odetnij ostrym nożem,
- jeśli chcesz odcisnąć na lukrze wzory, to właśnie to jest moment na tą czynność - lukier RegalIace obsycha w ciągu 2-3 godzin,
- powleczony tort obsusz w przewiewnym miejscu, w pudełku kartonowym.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna: 1700 kJ / 402 kcal
- białko: 0 g
- węglowodany: 87,8 g, w tym cukry 86,1 g
- tłuszcz: 5,6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,2 g
- sól: 0 g
Składniki: cukier, syrop glukozowy, olej palmowy, substancja utrzymująca wilgoć: E422, emulgator: E471, stabilizator: E413, barwnik: E100, substancja konserwująca: E202, aromat naturalny. Wyprodukowany w fabryce, która przetwarza składniki orzechowe ( migdały ). Ten produkt posiada certyfikaty Halal i Koszerności. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Waga netto: 250 g
Kraj pochodzenie: Wielka Brytania
Termin przydatności do spożycia: 31.10.2023

Najwyższa jakość

Produkt wegetariański
Opinie o :
Lukier plastyczny żółty (250 g) - Extra - Renshaw
Rewelacja :)
Juicy [2015 /10 /7 16 :12:42]
świetny lukier o idealnej konsystencji a do tego łatwy w użyciu. Polecam ;) :up:
Loczek [2015 /8 /16 18 :58:44]
świetny lukier o idealnej konsystencji a do tego łatwy w użyciu. Polecam ;) :up:
Loczek [2015 /8 /16 18 :55:10]
świetne rozwiązanie jeśli o dekoracje chodzi!:)
PatrycjaMalysz [2014 /8 /11 17 :18:40]
super super i jeszcze raz super i wszystko to co piszą pozostali :D
monianatalka [2013 /10 /16 11 :21:6]
super plastyczna polecam idealna do kwiatów pokrycia tortu i innych dodatków na torta jak najbardziej polecam:)
kasia298 [2013 /8 /4 22 :43:15]
Świetny lukier, bardzo dobrze się z nim pracuje i dobrze smakuje - polecam.
megala1 [2012 /12 /4 9 :14:25]
super masa :)
iwucha13 [2012 /12 /1 1 :44:11]
polecam! super produkt
julia [2012 /10 /18 16 :33:4]
Jestem z lukru bardzo zadowolona. Jest swietny i wydajny,a tort wyszedl boski.Pozdrowka
Kasiek [2012 /7 /26 21 :26:12]