Lukier królewski dzięki swej konsystencji pozwala tworzyć piękne ozdoby.
Teraz łatwo wyczarujesz drobne kwiatki lub piękne ozdoby przy użyciu tylek.
Ozdoby można wysuszyć i przechowywać w szczelnym pojemniku nawet kilka miesięcy. Możesz nimi zdobić ciasta, torty, cupcake’i, muffiny i desery.
Przygotowany lukier można przechowywać kilka dni w szczelnym pojemniku w lodówce. Przed ponownym użyciem należy go dobrze wymieszać lub zmiksować.
Mieszanka wystarcza na przygotowanie 2 szklanek lukru – ok. 280 małych kwiatków lub 88 niewielkich róż.
Lukier bardzo łatwo się barwi. Rekomenduje się użycie barwników w paście lub żelu, by nie zmienić konsystencji lukru.
Barwienie masy:
- barwnik dodaj do masy przy pomocy wykałaczki, zmieniając ją przy każdym kolejnym nabieraniu;
- dodaj możliwie najmniejszą ilość barwnika potrzebnego do uzyskania pożądanego koloru, dodanie większej ilości barwnika nie wpływa znacząco na intensywność koloru;
- należy dokładnie dobrać ilość potrzebnej masy – przygotowanie dodatkowej porcji masy w identycznym kolorze może być trudne.
Sposób użycia:
Do proszku dodać przegotowanej ostudzonej wody w proporcjach na 500 g proszku, 70 g wody. Mieszać trzepaczką lub mikserem przez 10 min. aż mieszanina stanie się jednorodna.
Czas schnięcia lukru od 3 do 24 godzin w zależności od grubości warstwy
Skład: cukier, białko. Może zawierać śladowe ilości mleka, orzechów,soi
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
Opinie o :
Lukier królewski (500 g) - Saracino
znakomity. świetnie nadaje się do przygotowania dekoracji do tortów
muszka2000 [2018 /12 /2 13 :19:39]