Sugar Stamp to wielobarwne wzorzyste foliowe arkusze, służące do dekoracji bez, pralinek, pianek czy białej czekolady. Wzór na arkuszach wykonany jest nadrukiem przeznaczonym do kontaktu z żywnością.
Dzięki nim w niezwykły sposób urozmaicisz tradycyjne desery i zaskoczysz gości na każdym przyjęciu.
Sposób użycia:
Zacznij od przygotowania masy na bezy doskonałe.
Potrzebujesz:
4 białka z dużych jaj (ok. 125 g) dokładnie oddzielone od żółtek
250 g cukru kryształu (jedna i ćwierć szklanki)
100 g cukru pudru (pół szklanki)
Przygotuj:
- garnek z pasującą do niego miską
- rękaw cukierniczy z wybraną tylką
Dokładnie wymieszaj cukier kryształ i białka w misce.
Miskę z mieszaniną ustaw na garnku z gotującą się wodą (dno miski nie powinno dotykać wody). W tak przygotowanej kąpieli wodnej mieszaj zawartość miski przez ok. 10 minut - do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Wytrzyj spód miski i przelej mieszaninę do misy miksera. Miksuj na wysokich obrotach przez 6 - 7 minut, aż masa stanie się bardzo gęsta.
Zatrzymaj mikser, dodaj cukier puder i na najniższych obrotach mieszaj kolejne 2 minuty, aż masa ubije się na sztywną pianę.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego z wybraną tylką.
Wybrane arkusze z wzorami Sugar Stamp ułóż na blasze piekarnika zadrukowaną stroną do góry (tą bardziej ziarnistą) i rozpocznij wyciskanie bez jedna przy drugiej. Arkusze Sugar Stamp zastępują papier do pieczenia, nie potrzebujesz więc wykładać nim blachy.
Piecz bezy co najmniej 120 minut w temperaturze 80°C, koniecznie z termoobiegiem, maksymalnie na dwóch poziomach w tym samym czasie.
Bezy będą gotowe, gdy całkowicie wyschną, pozostaną jasne na zewnątrz, suche i chrupiące w środku. Żeby to ocenić wyjmij jedną bezę, wystudź i spróbuj. Jeśli w środku będzie miękka lub trudno ją będzie oddzielić od arkusza, przedłóż pieczenie o kolejne 40 minut.
Wyjmij blachę z piekarnika i natychmiast zdejmij bezy z arkuszy. Jeśli ostygły, podgrzej je ponownie przez kilka minut i oddziel niezwłocznie po wyjęciu z piekarnika.
Na spodzie bez zobaczysz kolorowy wzór odbity z arkusza.
Arkusze należy przechowywać płasko, w suchym i ciemnym miejscu. Najlepiej do tego celu nadają się torebki foliowe z zamknięciem typu zip, umieszczone dodatkowo w kartonowej kopercie. By nie uszkodzić powierzchni z nadrukowanym wzorem arkuszy nie należy zginać ani rolować, uważać by ich nie zadrapać i nie zalać.
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
Ostatnie opinie o produktach
Forma z kutego aluminium do ciasta „Wieniec adwentowy” - Nordic Ware
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
KKrzysiek
Pastylki czekoladowe z białej czekolady W2 (28% kakao), 400 g - Callebaut
Doskonała
KKrzysiek
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek (25 x 40 cm) - Wilton - poleca Pani Dorota z mojewypieki.com!
Bardzo przydatna
KKrzysiek
Butelka ze słomką dla dziewczynki Smiley Kid - Zak!
Dla małej dziewczynki pierwszorzędna
KKrzysiek