Sugar Stamp to wielobarwne wzorzyste foliowe arkusze, służące do dekoracji bez, pralinek, pianek czy białej czekolady. Wzór na arkuszach wykonany jest nadrukiem przeznaczonym do kontaktu z żywnością.
Dzięki nim w niezwykły sposób urozmaicisz tradycyjne desery i zaskoczysz gości na każdym przyjęciu.
Sposób użycia:
Zacznij od przygotowania masy na bezy doskonałe.
Potrzebujesz:
4 białka z dużych jaj (ok. 125 g) dokładnie oddzielone od żółtek
250 g cukru kryształu (jedna i ćwierć szklanki)
100 g cukru pudru (pół szklanki)
Przygotuj:
- garnek z pasującą do niego miską
- rękaw cukierniczy z wybraną tylką
Dokładnie wymieszaj cukier kryształ i białka w misce.
Miskę z mieszaniną ustaw na garnku z gotującą się wodą (dno miski nie powinno dotykać wody). W tak przygotowanej kąpieli wodnej mieszaj zawartość miski przez ok. 10 minut - do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Wytrzyj spód miski i przelej mieszaninę do misy miksera. Miksuj na wysokich obrotach przez 6 - 7 minut, aż masa stanie się bardzo gęsta.
Zatrzymaj mikser, dodaj cukier puder i na najniższych obrotach mieszaj kolejne 2 minuty, aż masa ubije się na sztywną pianę.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego z wybraną tylką.
Wybrane arkusze z wzorami Sugar Stamp ułóż na blasze piekarnika zadrukowaną stroną do góry (tą bardziej ziarnistą) i rozpocznij wyciskanie bez jedna przy drugiej. Arkusze Sugar Stamp zastępują papier do pieczenia, nie potrzebujesz więc wykładać nim blachy.
Piecz bezy co najmniej 120 minut w temperaturze 80°C, koniecznie z termoobiegiem, maksymalnie na dwóch poziomach w tym samym czasie.
Bezy będą gotowe, gdy całkowicie wyschną, pozostaną jasne na zewnątrz, suche i chrupiące w środku. Żeby to ocenić wyjmij jedną bezę, wystudź i spróbuj. Jeśli w środku będzie miękka lub trudno ją będzie oddzielić od arkusza, przedłóż pieczenie o kolejne 40 minut.
Wyjmij blachę z piekarnika i natychmiast zdejmij bezy z arkuszy. Jeśli ostygły, podgrzej je ponownie przez kilka minut i oddziel niezwłocznie po wyjęciu z piekarnika.
Na spodzie bez zobaczysz kolorowy wzór odbity z arkusza.
Arkusze należy przechowywać płasko, w suchym i ciemnym miejscu. Najlepiej do tego celu nadają się torebki foliowe z zamknięciem typu zip, umieszczone dodatkowo w kartonowej kopercie. By nie uszkodzić powierzchni z nadrukowanym wzorem arkuszy nie należy zginać ani rolować, uważać by ich nie zadrapać i nie zalać.
Ostatnie opinie o produktach
Podkład okrągły pod tort, ciasto (średnica: 26 cm, grubość: 2 cm), z podkładem złotym do kontaktu z żywnością - Styrodur - Mill Art
Podkłady są super :) Lekkie i wytrzymałe. Łatwe do oczyszczenia. Polecam!
vinca_minor
Truskawka liofilizowana Frupp 15 g - Celiko
Pyszny dodatek do kremów
karmela.nova@gmail.com
Wsporniki plastikowe do tortów wielowarstwowych (4 sztuki) - 05-0-0028 - Wilton
Fajne wsporniki, bardzo wytrzymałe
karmela.nova@gmail.com
Kule czekoladowe 3D, perłowe czarno-złote (5 szt.) - Barbara Decor
przepiekna ozdoba tortu-polecam
Matyldzia2012