Izomalt, isomalt to syntetyczna substancja słodząca pełniąca też funkcję przeciwzbrylającą i wypełniającą.
W cukiernictwie służy do wyrobu efektownych przezroczystych dekoracji w różnych kolorach, przypominających wyglądem szkło czy lód.
Charakteryzuje się stosunkowo niską temperaturą pracy i wysoką plastycznością. Doskonale nadaje się do produkcji karmelu.
Waga netto: 250 g
Skład: E953
Stosowanie: 25 do 50 g wody na 250 g izomaltu.
Sposób użycia:
rozpuścić mieszaninę na małym ogniu, aby uzyskać:
a) dekoracje szkliste – rozgrzać do 160 st. C
b) dekoracje satynowe – podgrzewać do 170 - 180 st. C
Powyżej 185 st. C masa może ulec zbrązowieniu.
Uwaga: Produkt spożywczy nie przeznaczony do bezpośredniego spożycia. Stosować w ograniczonych ilościach. Szczelnie zamknąć po użyciu. Chronić przed wilgocią i działaniem promieni słonecznych.
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
Ostatnie opinie o produktach
Forma z kutego aluminium do ciasta „Wieniec adwentowy” - Nordic Ware
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
KKrzysiek
Pastylki czekoladowe z białej czekolady W2 (28% kakao), 400 g - Callebaut
Doskonała
KKrzysiek
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek (25 x 40 cm) - Wilton - poleca Pani Dorota z mojewypieki.com!
Bardzo przydatna
KKrzysiek
Butelka ze słomką dla dziewczynki Smiley Kid - Zak!
Dla małej dziewczynki pierwszorzędna
KKrzysiek