Czarnuszka znana jest przede wszystkim w Indiach i na bliskim wschodzie. W Europie wykorzystywana jest jako substytut pieprzu. W kuchni stosowana jest dodatek do baraniny i jagnięciny, doskonale komponuje się z warzywami, a także jest dodatkiem do sosów chutney (czatnej).
W Indiach czarnuszka pojawia się jako częsty dodatek do chlebka naan, dlatego i w naszej kulturze pojawia się jako przyprawa do posypywania chleba oraz bułek, którym nadaje charakterystycznego smaku i aromatu. Aby uzyskać głębię smaku czarnuszki, należy ją prażyć na suchej patelni przez kilka chwil.
Skład: nasiona czarnuszki 100%
Waga netto: 100 g
Kraj pochodzenia: Indie
Termin przydatności minimum 12 miesięcy od daty zakupu.
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
Ostatnie opinie o produktach
Forma z kutego aluminium do ciasta „Wieniec adwentowy” - Nordic Ware
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
KKrzysiek
Pastylki czekoladowe z białej czekolady W2 (28% kakao), 400 g - Callebaut
Doskonała
KKrzysiek
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek (25 x 40 cm) - Wilton - poleca Pani Dorota z mojewypieki.com!
Bardzo przydatna
KKrzysiek
Butelka ze słomką dla dziewczynki Smiley Kid - Zak!
Dla małej dziewczynki pierwszorzędna
KKrzysiek