Lukier plastyczny, to masa plastyczna do dekoracji wypieków. Jest gotowa do użycia, wystarczy ją rozwałkować do uzyskania gładkiej i cienkiej powierzchni, z której można wycinać dowolne kształty, ugniatać ją jak plastelinę i tworzyć różne elementy dekoracyjne takie, jak: wstążki, listki, kwiaty, fale tkaniny, czy płaskie obrazki. Masa plastyczna ma idealną konsystencję łatwo się modeluje - w konsystencji przypomina modelinę. Dzięki różnorodnym kolorom, które są dostępne w naszym sklepie, Twoje ciasta będą wyglądały niesamowicie.
Bay powlec lukrem tortownicę o średnicy 24 cm i wysokości 8-10 cm potrzebujemy około 75 dag lukru. Należy rozwałkować go na grubość około 4-5mm. Najłatwiej ciasto powlecze się lukrem, rozwałkowując go wpierw na arkuszu papieru do pieczenia, posypanego cienką warstwą cukru pudru. Pozostały lukier można przechowywać w lodówce w woreczku foliowym, z którego osunięte zostanie powietrze.
Instrukcja pokrywania wypieków lukrem plastycznym:
- lukier w temperaturze pokojowej zagniataj przez kilka chwil, by stał się elastyczny i lekko się ogrzał,
- lukier rozwałkuj na placek kształtu ciasta na grubość 4-5 mm (najłatwiej zrobisz to nieprzywierającym wałkiem silikonowym) na papierze do pieczenia, delikatnie oprószonym cukrem pudrem, jeśli podczas wałkowania pojawią się pęcherzyki, przekłuj je czystą szpilką,
- rozwałkowany lukier powinien być większy niż średnica ciasta wraz z wysokością jego boków, lukier przenieś na ciasto (zawijając go na wałek, lub podkładając pod niego dłonie),
- packą cukierniczą lub dłonią ukształtuj i wygładź lukier, aż wierzch i boki ciast będą równe i jedwabiste w dotyku,
- nadmiar lukru na brzegach odetnij ostrym nożem,
- jeśli chcesz odcisnąć na lukrze wzory, to właśnie to jest moment na tą czynność - lukier RegalIace obsycha w ciągu 2-3 godzin,
- powleczony tort obsusz w przewiewnym miejscu, w pudełku kartonowym.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna: 1701 kJ / 402 kcal
- białko: 0 g
- węglowodany: 88 g, w tym cukry 86,3 g
- tłuszcz: 5,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 3,2 g
- sól: 0 g
Skład: cukier, syrop glukozowy, olej palmowy, środek pochłaniający wilgoć (E422), emulgator (E471), stabilizatory (E413, E466), barwnik (E122), środek konserwujący (E202), aromat.
Producent zamieścił na etykiecie następującą informację: może zawierać śladowe ilości orzechów.
Waga netto: 250 g
Kraj pochodzenie: Wielka Brytania
Termin przydatności do spożycia: co najmniej 5 miesiąy od daty zakupu

Najwyższa jakość
Opinie o :
Lukier plastyczny różowy (250 g) - Extra - Renshaw
Dobra jakość, polecam.
kokeshi1 [2021 /5 /12 16 :44:0]
Super jakość, kolor i smak :):)
Juicy [2015 /10 /7 16 :10:20]
Polecam! Bardzo ładny kolor :up::up:
rafalikacperek35 [2015 /9 /29 21 :20:28]
świetny lukier o idealnej konsystencji a do tego łatwy w użyciu. Polecam ;) :up:
Loczek [2015 /8 /16 18 :58:26]
Bardzo ładny kolorek, wyglądał na torcie przepięknie i smakował równie dobrze :up:. Świetnie komponował się z czekoladowym lukrem :)
Oliwka20031 [2015 /6 /30 15 :20:27]
Świetnie się wyrabia i wałkuje, ma piękny, intensywny kolor :):up::up::up::up:
osinskaanita@wp.pl [2015 /2 /7 14 :45:55]
kolor super. polecam ten lukier
amklimek [2015 /1 /20 18 :19:25]
super
zuzia106@tlen.pl [2014 /12 /1 18 :48:52]
Lukier świetny, doskonale się sprawdził przy pokrywaniu tortu na urodziny dla miłośniczki Barbie. Resztę zużyję do wykonania ozdób morskich, np. muszli, bo na niebieskim tle wygląda rewelacyjnie.
chemukh [2014 /4 /27 16 :41:44]
a ja się zawiodłam. Jedynym walorem jest tylko jego kolor- co prawda łatwo się rozwałkował, jednak na tym koniec. Masa ciągle mi się rwała na mneijsze kawałki i przecinała, nie dalo się jej przenieść na ciasto. Co prawda przy wysychaniu już było ok, ale jednak zostanę przy białej masie Wilotna i będę sama farbować.
kseen [2014 /3 /30 21 :20:8]