Lukier plastyczny, to masa plastyczna do dekoracji wypieków. Jest gotowa do użycia, wystarczy ją rozwałkować do uzyskania gładkiej i cienkiej powierzchni, z której można wycinać dowolne kształty, ugniatać ją jak plastelinę i tworzyć różne elementy dekoracyjne takie, jak: wstążki, listki, kwiaty, fale tkaniny, czy płaskie obrazki. Masa plastyczna ma idealną konsystencję łatwo się modeluje - w konsystencji przypomina modelinę. Dzięki różnorodnym kolorom, które są dostępne w naszym sklepie, Twoje ciasta będą wyglądały niesamowicie.
Aby powlec lukrem tortownicę o średnicy 24 cm i wysokości 8-10 cm potrzebujemy około 75 dag lukru. Należy rozwałkować go na grubość około 4-5mm. Najłatwiej ciasto powlecze się lukrem, rozwałkowując go wpierw na arkuszu papieru do pieczenia, posypanego cienką warstwą cukru pudru. Pozostały lukier można przechowywać w lodówce w woreczku foliowym, z którego usunięte zostanie powietrze.
Instrukcja pokrywania wypieków lukrem plastycznym:
- lukier w temperaturze pokojowej zagniataj przez kilka chwil, by stał się elastyczny i lekko się ogrzał,
- lukier rozwałkuj na placek kształtu ciasta na grubość 4-5 mm (najłatwiej zrobisz to nieprzywierającym wałkiem silikonowym) na papierze do pieczenia, delikatnie oprószonym cukrem pudrem, jeśli podczas wałkowania pojawią się pęcherzyki, przekłuj je czystą szpilką,
- rozwałkowany lukier powinien być większy niż średnica ciasta wraz z wysokością jego boków, lukier przenieś na ciasto (zawijając go na wałek, lub podkładając pod niego dłonie),
- packą cukierniczą lub dłonią ukształtuj i wygładź lukier, aż wierzch i boki ciast będą równe i jedwabiste w dotyku,
- nadmiar lukru na brzegach odetnij ostrym nożem,
- jeśli chcesz odcisnąć na lukrze wzory, to właśnie to jest moment na tą czynność - lukier RegalIace obsycha w ciągu 2-3 godzin,
- powleczony tort obsusz w przewiewnym miejscu, w pudełku kartonowym.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna: 1666 kJ / 393 kcal
- białko: 0 g
- węglowodany: 88,9 g, w tym cukry 87,5 g
- tłuszcz: 4,3 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2,5 g
- sód: 0,5 g
Składniki: cukier, syrop glukozowy, olej palmowy, substancja utrzymująca wilgoć: E422, emulgator: E471, stabilizator: E413, substancja konserwująca: E202, barwnik: E129, aromat naturalny. E129 może mieć niekorzystny wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci. Wyprodukowany w fabryce, która przetwarza składniki orzechowe ( migdały ). Ten produkt posiada certyfikaty Halal i Koszerności. Odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Waga netto: 250 g
Kraj pochodzenie: Wielka Brytania
Termin przydatności do spożycia: co najmniej 6 miesiący od daty zakupu

Najwyższa jakość
Opinie o :
Lukier plastyczny czerwony (250 g) - Extra - Renshaw
Fajna masa, ładny soczysty kolor, trzeba szybko z nią pracować, bo dosyć szybko schnie i twardnieje, wtedy zaczyna się trochę kruszyć.
Lilavati [2021 /2 /5 10 :37:57]
Elastyczna masa cukrowa. Idealny czerwień.
monman92@wp.pl [2020 /6 /14 21 :53:54]
bardzo miekka masa, plastyczna, idealna na cienkie rozwalkowanie
angie1808 [2019 /5 /8 9 :26:36]
Sprawdził się idealnie na świątecznym torcie w kształcie prezentu, polecam
anetsoto [2015 /8 /27 12 :53:13]
nie jestem fanką lukrów tej firmy, ale czerwony trzeba kupować gotowy, więc...
dzolinek [2015 /4 /17 11 :31:37]
idealny do tortów :biglol:
dalmat_girl [2014 /11 /15 13 :57:49]
idealny do tortów :biglol:
dalmat_girl [2014 /11 /15 13 :54:9]
Polecam, róże wychodzą prześliczne.
gwojniak [2014 /10 /20 19 :3:46]
Lukier godny polecenia!:)
PatrycjaMalysz [2014 /8 /11 17 :17:21]
:up: idealne produkt
edubielaWLKS [2014 /7 /19 13 :3:39]