Ryż kleisty biały, inaczej nazywany słodkim jest bardziej kleisty niż japoński ryż krótkoziarnisty.
Wykorzystywany najczęściej do deserów.
Dzięki specyficznej konsystencji, może być przechowywany maksymalnie do trzech dni.
Najlepiej smakuje ugotowany na parze w specjalnym parowniku.
Ryż kleisty najczęściej stosowany jest do dań na słodko. W Wietnamie z ryżu kleistego, przyrządza się wieprzowinę z fasolą mung, tradycyjnie nazywaną Banh Chung.
Nie zawiera glutenu.
Idealny do deserów. Znakomity jako dodatek do zup. Wystarczy polać go syropem klonowym i deser gotowy. Sprawdzi się jako dodatek do dań z dużą ilością sosu. Urozmaici wszelkiego rodzaju dania kuchni azjatyckiej.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
wartość energetyczna 1500 kJ / 354kcal
tłuszcz: 0,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
węglowodany: 79 g, w tym cukry 0,2 g
białko: 6,7 g
sól: 0,02 g
Waga netto: 1 kg
Skład: ryż kleisty 100%
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Termin przydatności do spożycia: minimum 6 miesięcy od daty zakupu

Najwyższa jakość

Produkt w 100% naturalny

Produkt wegański

Produkt wegetariański
Ostatnie opinie o produktach
Posypka cukrowa w kształcie świątecznych cukierków (105 g) - 710-1107 - Wilton
Fajnie!
Fajnie
Mąka pszenna graham typ 1850 1 kg - ToTa!
Używam tylko tych mąk.
Fajnie
Mąka pszenna typ 750 chlebowa 5 kg - ToTa!
Używam tylko tych mąk.
Fajnie
Baton piernikowy w czekoladzie z nadzieniem marcepanowym - Kopernik
JEszcze nie jadłem, ale zjem :)
Fajnie