Ryż kleisty biały, inaczej nazywany słodkim jest bardziej kleisty niż japoński ryż krótkoziarnisty.
Wykorzystywany najczęściej do deserów.
Dzięki specyficznej konsystencji, może być przechowywany maksymalnie do trzech dni.
Najlepiej smakuje ugotowany na parze w specjalnym parowniku.
Ryż kleisty najczęściej stosowany jest do dań na słodko. W Wietnamie z ryżu kleistego, przyrządza się wieprzowinę z fasolą mung, tradycyjnie nazywaną Banh Chung.
Nie zawiera glutenu.
Idealny do deserów. Znakomity jako dodatek do zup. Wystarczy polać go syropem klonowym i deser gotowy. Sprawdzi się jako dodatek do dań z dużą ilością sosu. Urozmaici wszelkiego rodzaju dania kuchni azjatyckiej.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
wartość energetyczna 1500 kJ / 354kcal
tłuszcz: 0,7 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
węglowodany: 79 g, w tym cukry 0,2 g
białko: 6,7 g
sól: 0,02 g
Waga netto: 1 kg
Skład: ryż kleisty 100%
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Termin przydatności do spożycia: minimum 6 miesięcy od daty zakupu
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
Ostatnie opinie o produktach
Forma metalowa do pieczenia RR, kwadratowa z pokrywą - 03-3129 - Wilton
polecam serdecznie
Julia10
Forma z kutego aluminium do ciasta „Wieniec adwentowy” - Nordic Ware
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
KKrzysiek
Pastylki czekoladowe z białej czekolady W2 (28% kakao), 400 g - Callebaut
Doskonała
KKrzysiek
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek (25 x 40 cm) - Wilton - poleca Pani Dorota z mojewypieki.com!
Bardzo przydatna
KKrzysiek