Klasyczny słoik o pojemności 340ml znakomity na przetwory z owoców i warzyw.
Trwałe i grube szkło użyte przy produkcji słoików Weck, to gwarancja wytrzymałości, odporne na sterylizację i wielokrotne pasteryzowanie przetwór.
Twoje przetwory nabiorą rustykalnego charakteru, dzięki klasycznemu wyglądowi. Jeśli opatrzysz je naklejkami lub innymi ozdobami, staną się doskonałym upominkiem homemade.
Produkt sprzedawany jest bez gumek i klipsów, które można dokupić osobno.
Słoik sprzedawany z pokrywką.
Wysokość: 13 cm
Średnica: 6 cm
Pojemność: 340 ml
9 zasad użytkowania słojów i butelek WECK:
1. Przed użyciem sprawdź, czy brzegi kołnierza słoja i wieczka nie są wyszczerbione lub uszkodzone. Uszczelka nie powinna być popękana.
2. Przed użyciem umyj słoiki i wieczka w ciepłej czystej wodzie i wyparz je wrzątkiem. Uszczelki ułóż w czystej, zimnej wodzie.
3. Uważnie napełniaj:
- słoiki napełniaj do wysokości 1 cm od górnego brzegu.
- produkty o konsystencji purée napełniaj do 2 cm od brzegu
- produkty, które pęcznieją tak jak kiełbasa napełniaj do 3/4 wysokości słoika
- płyny napełniaj do 2 cm od brzegu.
4. Po napełnieniu, przed zamknięciem, krawędzie słoika muszą być czyste. Jeśli ubrudziły się w trakcie napełniania możesz wytrzeć je czystą szmatką nasączoną spirytusem.
5. Załóż uszczelkę na wieczko i zamknij wypełniony słoik przy użyciu spinek. Dwie spinki umieść przeciwlegle w wyżłobieniach wieczka i przyciśnij do dołu tak, by ślizgając się po bocznej krawędzi wieczka zatrzasnęły się na wystającej części brzegu słoika.
6. Podczas pasteryzacji przestrzegaj temperatury i czasu zalecanych w przepisie. Zbyt wysoka temperatura pasteryzacji lub zbyt gwałtowne podgrzanie zawartości słoika mogą spowodować wypchnęcie uszczelki lub dostanie się części produktu między uszczelkę a wieczko.
7. Jeśli pasteryzujesz 'na sucho' w piekarniku pamiętaj, że uszczelka topi się w temperaturze wyższej niż 130 st. C.
8. Po zakończeniu pasteryzacji, postaw słoiki w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia przez ok. 24 godziny. Po tym czasie możesz zdjąć spinki. Uwaga! Nigdy nie odwracaj słoików WECK do góry dnem w trakcie pasteryzacji, stygnięcia i przechowywania.

Łatwe mycie

Najwyższa jakość
Opinie o :
Słoik prosty z pokrywką (340 ml) - Weck - OTSW
Sprawdzają się w przechowywaniu przypraw .
komputer [2017 /1 /31 22 :44:28]
Fanatastyczne słoiki, piękne kształty, doskonałe do przetworów, ale i np. podawania zup i deserów :)
sabina [2016 /3 /12 14 :6:5]
słoiki tej firmy Weck, są bardzo dobrej jakości i przydatne, choć trochę drogie. P O L E C A M.
emil0808 [2015 /7 /21 20 :57:16]
Powiem szczerze - kupiłam, bo w takim słoiku dostałam wodę w pewnej restauracji. Zakochałam się i nadal kocham, bo jest taki piękny, o! :D
neya2004 [2015 /6 /30 13 :14:29]
Piękny i praktyczny:)
ivonaz7 [2015 /6 /12 8 :44:0]