Najlepszy gatunkowo rodzaj komosy ryżowej , pochodzący z górskich rejonów Peru.
Niezwykle zdrowa i korzystna dla organizmu, określana jest mianem "super foods". Ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze, makaron lub ryż. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków i deserów. Po ugotowaniu zachowuje lepszy kształt niż quinoa biała, dzięki czemu idealnie komponuje się również jako składnik sałatek.
Sposób przygotowania: komosę dokładnie płuczemy, umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą w proporcji 2 części wody na 1 część nasion. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut do całkowitego wchłonięcia wody i pojawienia się białych kiełków.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
wartość energetyczna 1732 kJ / 410 kcal,
tłuszcz 5,9 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g,
węglowodany 71,4 g, w tym cukry 7,1 g,
błonnik 7,1 g,
białko 14,3 g,
sól < 0,1 g
Opinie o :
Quinoa komosa ryżowa czerwona (200 g) - Casa del Sur
Super smak, bardzo apetycznie prezentuje się w potrawach. A do tego wszystkiego to samo zdrowie
amiga [2015 /7 /15 22 :9:32]