Najlepszy gatunkowo rodzaj komosy ryżowej , pochodzący z górskich rejonów Peru.
Niezwykle zdrowa i korzystna dla organizmu, określana jest mianem "super foods". Quinoa mieszana zapewnia ciekawe walory wizualne. Łączy w sobie chrupkość i słodycz czarnej, lekki orzechowy posmak czerwonej oraz delikatność białej, tworząc niesamowitą kompozycję smaków. Z powodzeniem zastępuje tradycyjne kasze, makaron lub ryż. Doskonale sprawdza się jako składnik zup oraz dodatek do warzyw, sosów, wypieków i deserów.
Sposób przygotowania: komosę dokładnie płuczemy, umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą w proporcji 2 części wody na 1 część nasion. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15-20 minut do całkowitego wchłonięcia wody i pojawienia się białych kiełków.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
wartość energetyczna 1740 kJ / 413 kcal,
tłuszcz 8,5 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g,
węglowodany 64,2 g, w tym cukry 2,4 g,
błonnik 5,2 g,
białko 17,2 g,
sól < 0,1 g
Ostatnie opinie o produktach
Świeczka na tort „3” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „2” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „4” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek
Świeczka na tort „5” złota (4,5cm) - CL
Kiedyś kupiona jedna z tej serii i się sprawdziła :-) Dlatego teraz zakup "na zapas". Szkoda iż jedynka niedostępna.... :-(
KKrzysiek