Stylowy, wykonany z trwałego i grubego szkła słoik Weck - idealny do letnich i jesiennych przetworów z owoców i warzyw. Jego design sprawdzi się w rustykalnych i vintage kuchniach, ale też w tych nowoczesnych - świetnie przełamując współczesne wzornictwo.
Ma pojemność 370 ml. Wytrzymuje wielokrotne pasteryzowanie przetworów i sterylizację.
Produkt sprzedawany jest bez gumek i klipów, które można dokupić osobno.
Wymiary z wieczkiem:
wysokość: 7,2 cm
średnica górna: 11 cm
średnica dolna: 8 cm
Pojemność: 370 ml
Zasady użytkowania słojów i butelek WECK:
1. Przed użyciem sprawdź, czy brzegi kołnierza słoja i wieczka nie są wyszczerbione lub uszkodzone. Uszczelka nie powinna być popękana.
2. Przed użyciem umyj słoiki i wieczka w ciepłej czystej wodzie i wyparz je wrzątkiem. Uszczelki ułóż w czystej, zimnej wodzie.
3. Uważnie napełniaj:
- słoiki napełniaj do wysokości 1 cm od górnego brzegu.
- produkty o konsystencji purée napełniaj do 2 cm od brzegu
- produkty, które pęcznieją tak jak kiełbasa napełniaj do 3/4 wysokości słoika
- płyny napełniaj do 2 cm od brzegu.
4. Po napełnieniu, przed zamknięciem, krawędzie słoika muszą być czyste. Jeśli ubrudziły się w trakcie napełniania możesz wytrzeć je czystą szmatką nasączoną spirytusem.
5. Załóż uszczelkę na wieczko i zamknij wypełniony słoik przy użyciu spinek. Dwie spinki umieść przeciwlegle w wyżłobieniach wieczka i przyciśnij do dołu tak, by ślizgając się po bocznej krawędzi wieczka zatrzasnęły się na wystającej części brzegu słoika.
6. Podczas pasteryzacji przestrzegaj temperatury i czasu zalecanych w przepisie. Zbyt wysoka temperatura pasteryzacji lub zbyt gwałtowne podgrzanie zawartości słoika mogą spowodować wypchnęcie uszczelki lub dostanie się części produktu między uszczelkę a wieczko.
7. Jeśli pasteryzujesz 'na sucho' w piekarniku pamiętaj, że uszczelka topi się w temperaturze wyższej niż 130 st. C.
Po zakończeniu pasteryzacji, postaw słoiki w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia przez ok. 24 godziny. Po tym czasie możesz zdjąć spinki. Uwaga! Nigdy nie odwracaj słoików WECK do góry dnem w trakcie pasteryzacji, stygnięcia i przechowywania.
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
Ostatnie opinie o produktach
Forma metalowa do pieczenia RR, kwadratowa z pokrywą - 03-3129 - Wilton
polecam serdecznie
Julia10
Forma z kutego aluminium do ciasta „Wieniec adwentowy” - Nordic Ware
Tej jeszcze moja Żonka nie posiadała, ale otrzyma ją w prezencie przed świętami (na Mikołaja) bym mógł zakosztować wybornego wypieku w świetnej formie ;-)
KKrzysiek
Pastylki czekoladowe z białej czekolady W2 (28% kakao), 400 g - Callebaut
Doskonała
KKrzysiek
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek (25 x 40 cm) - Wilton - poleca Pani Dorota z mojewypieki.com!
Bardzo przydatna
KKrzysiek