Komosa ryżowa czyli quinoa bywa nazywana również złotem Inków i ryżem peruwiańskim. Po latach zapomnienia znowu jest uprawiana w Ameryce Południowej, ale również w Europie i Ameryce Północnej.
Owoce quinoa zawierają dużo białka oraz takie cenne składniki jak: żelazo, magnes, potas, cynk i fosfor. Są źródłem kwasu foliowego, witaminy B1, B2 i E. Jest również bogata w błonnik.
Quinoa ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Może stanowić dodatek do zup, dań owocowych, sałatek. Nadaje się również do koktajli z sokami owocowymi i warzywnymi.
Quinoa jest cennym źródłem białka dla wegetarian i wegan, ale również dla osób jedzących mięso.
Polecana jest szczególnie matkom karmiącym, ponieważ pobudza laktację.
Produkt bezglutenowy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna: 1435 kJ / 340 kcal
- białko: 14 g
- węglowodany: 55 g, w tym cukry 0 g
- tłuszcz: 6 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g
- błonnik: 5 g
- sód: 0,005 g
Skład: komosa ryżowa 100%
Waga: 250 g
Kraj pochodzenia: Polska
Termin przydatności do spożycia: 21.04.2022

Najwyższa jakość

Produkt wegański

Produkt wegetariański
Ostatnie opinie o produktach
Truskawka liofilizowana Frupp 15 g - Celiko
Pyszny dodatek do kremów
karmela.nova@gmail.com
Wsporniki plastikowe do tortów wielowarstwowych (4 sztuki) - 05-0-0028 - Wilton
Fajne wsporniki, bardzo wytrzymałe
karmela.nova@gmail.com
Kule czekoladowe 3D, perłowe czarno-złote (5 szt.) - Barbara Decor
przepiekna ozdoba tortu-polecam
Matyldzia2012
Forma silikonowa do muffinów (6 gniazd) - Mastrad
Jak wszystkie produkty tej firmy, forma sprawdza się doskonale. Wzmocnienie uchwytów zdecydowanie ułatwi przenoszenie, a muffinki wyskakują bez najmniejszych problemów.
Milkaice