Melasa z trzciny cukrowej powstaje w procesie rafinacji cukru trzcinowego. Znajdziesz ją w niemal każdej kuchni świata. Nazywana czarnym, płynnym złotem. Doskonała jako dodatek do deserów, lodów i ciast. Na jej bazie powstają rumy kubańskie i jamajskie.
Sprawdza się także jako zamiennik cukru w każdej potrawie - na gorąco i na zimno. Używana jest także jako polewa. Można ją długo przechowywać, bowiem nie krystalizuje się.
Natura w melasie zamknęła sporo makro- i mikroelementów. Ma ona dzięki temu wspaniały wpływ na zdrowie. Jej spożywanie przyspiesza regenerację krwi i wspomaga działanie układu krążenia. Doskonale wspiera też nasz układ nerwowy i hormonalny oraz reguluje procesy trawienne.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna 833 kJ / 196 kcal
- białko: 4 g
- tłuszcz: 0 g
- węglowodany: 45 g
Skład: melasa trzcinowa 100%
Masa netto: 390 g
Opakowanie: szklany słoik
Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Termin przydatności do spożycia: zawsze co najmniej 6 miesięcy od momentu zakupu.

Najwyższa jakość

Produkt nie zawiera soli

Produkt w 100% naturalny

Produkt wegański

Produkt wegetariański
Opinie o :
Melasa z trzciny cukrowej (słoik, 390 g) – Radix-Bis
Bardzo dobry dodatek do pieczenia chleba i przyrządzania sosów. Spośród melas dostępnych w sklepie ta jest stanowczo najlepsza - gęstsza, bardziej wyrazista i nadaje wypiekom ładny, ciemnobursztynowy/karmelowy odcień.
macphisto89 [2020 /9 /5 22 :10:3]
Specyficzny smak, na pewno nie wszyscy polubią. Taka słodkość raczej porównywalna do lukrecji niż miodu czy syropu z agawy. Ale jeśli już ktoś lubi/polubi to dobrze sprawdza się jako dodatek do naleśników/pancake'ów, śietnie pasuje do pierników.
olcha [2016 /9 /19 11 :42:38]
:up:
psycholoszka [2015 /11 /21 20 :3:29]
Smak rzeczywiście nietypowy, jednak dla mnie to będzie świetny dodatek do porannego litra wody z cytryną i miodem, który teraz zastąpię wegańską melasą :) Łyżeczka wystarczy na taką ilość wody, podkręca smak, a dodatkowo jest zdrowa. Polecam :)
Lady-nnn- [2015 /7 /10 12 :25:25]
Smak na pewno zaskoczy (niezbyt miło raczej) wszystkie osoby, które oczekują słodkości, bo melasa jest raczej gorzkawa. Ale bardzo fajnie smakuje z truskawkami, dodałam również do marynaty do mięsa i efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.
amiga [2015 /6 /25 19 :7:4]
Interesujący smak, ale najważniejsze, że bardzo zdrowe :D
PatryciaM [2014 /11 /8 16 :12:28]
charakterystyczny gorzkawo słodki smak moje dzieci nie przepadają ale do porannej owsianki z bakaliami zamiast miodu polecam
dorotkamuryn [2014 /7 /23 12 :56:15]
Zaczęło się od audycji radiowej na temat alternatywnych produktów dla cukru. Dodatkowo pod wpływem pozytywnych opinii przeczytanych w internecie, postanowiłam melasę zamówić i spróbować. Również spodziewałam się chyba czegoś innego, niż jest. Ale oczywiście to mój gust i smak...
graanb [2014 /7 /16 1 :31:57]
Polecam:-)
agusj [2014 /2 /28 1 :50:24]
OK:)
psycholoszka [2014 /1 /21 21 :31:18]