Prawdziwa zabawa w kuchni zaczyna się wtedy, gdy zaczynasz używać termometru kucharskiego. To dzięki niemu stworzysz idealny, domowy karmel, nugat, konfitury i wiele innych wyrobów cukierniczych. Przydaje się on również do rozgrzewania tłuszczu do pożądanej temperatury.
Przyrządy, takie jak termometr, muszą być przede wszystkim trwałe, by służyć wiele lat. Tala stawia na perfekcyjne wykonanie i materiały, które nie ulegną zniszczeniu. W tym przypadku postawiono na stal nierdzewną, a także nienagrzewająca się tworzywo.
Podziałka ma wyraźnie oznaczenia: stopnie Celsjusza (od 40 do 220) oraz Fahrenheita (100-400), a także poszczególne etapy rozpuszczania cukru.
Sposób użycia:
Termometr należy ogrzać przed zanurzeniem w gorącym płynie, np. trzymając chwilę nad garnkiem.
Zanurzyć do oznakowanego poziomu 'liquid level'.
Studzić stopniowo, np. na talerzyku, nie zanurzać w zimnej wodzie tuż po wyjęciu z gorącego płynu.
Nie używać w piekarniku lub kuchence mikrofalowej!
Myć wyłącznie ręcznie, przy użyciu płynu do mycia naczyń.
Angielska firma Tala została założona w 1899 r. Jest jedną z najstarszych firm brytyjskich specjalizujących się w akcesoriach cukierniczych oraz naczyniach do pieczenia.
Wymiary:
- szerokość: 5 cm
- długość: 30 cm
Materiał: stal nierdzewna, szkło, tworzywo sztuczne
Kolor: srebrny/czarny
Najwyższa jakość
Opinie o :
Termometr cukierniczy (do przetworów, wyrobów z cukru, karmelu, czekolady) - Tala
trafiony zakup, termometr pomaga przy smażeniu pączków i nie tylko
krgorska [2019 /2 /5 12 :7:5]
Termometr jest naprawdę ładny i wiele ułatwia podczas smażenia np paczków czy przygotowywania karmelu jednakże po kilku użyciach słupek rtęciowy się rozdzielił i część pozostała przy 200*C Termometr dalej działa ale nie wyglada już tak ładnie
grenouille03 [2016 /5 /14 22 :29:48]
Termometr jest przepiękny, w stylu retro, nienagannie wykonany z praktyczną podziałką wskazującą także etapy rozpuszczania (soft/hard ball stage), co ułatwia wykonanie karmelu/fudge. Dlaczego zatem daje tylko 3/5? Ponieważ w praktyce termometr używam jedynie do smażenia pączków i konfitur, czyli dość rzadko. Powodem tego jest fakt, że termometr potrzebuje być zanurzony do poziomu ''liquid level'', by pomiar był rzetelny. Inaczej nie ma pewności co do miarodajności pomiaru, a wiadomo... chcemy by wszystko wyszło idealne. Jest to niestety dość wysoki poziom. Nie robię karmelu ani bezy włoskiej w ilościach hurtowych, dlatego częściej sięgam po termometr kuchenny ze stali. Poza tym termometr ten ma zawieszkę-klips, która nadaje się tylko do bardzo wysokich garnków. Przydałaby się druga zawieszka, trochę niżej termometru. Podsumowując: termometr cieszy oko, ale niestety przy użytkowanie napotykamy znaczne ograniczenia.
Joann [2016 /4 /26 14 :44:44]
Bardzo udany zakup. Doskonale sprawdził się przy smażeniu pączków. Posiada bardzo poręczny klips, którym łatwo można przymocować go do naczynia.
michalinkaaa [2016 /2 /9 7 :38:36]
bardzo przydatna rzecz, świetna podziałka z zaznaczeniem rodzajów syropu. w dodatku przyjemny wizualnie:)
ilona.zukowiec [2015 /11 /3 22 :57:1]
Polecam - dzięki niemu nie mam problemu z przyrządzaniem karmelu, krówek, lizaków cukrowych:) Używanie uchwytu wymaga odrobiny wprawy :cool:
a.mochel [2015 /10 /15 22 :44:15]
Ładny jest bardzo, solidnie wykonany. Chodzą za mną profiterolki, poszaleję sobie... Termometr w tym przypadku to rzecz niezbędna.
dorchowska@wp.pl [2015 /8 /24 17 :20:48]
termometr fajny, tylko niestety ten wskaźnik poziomu cieczy troche za wysoko jest
juliee [2015 /8 /6 11 :16:31]
Termometr REWELACJA! Nie dość, że wygląda pięknie i jest bardzo starannie wykonany, to jest jeszcze niezwykle funkcjonalny i dokładny. Wreszcie beza włoska wyszła mi idealna :biglol: Polecam!
Hanka24 [2015 /7 /27 20 :41:12]
tak jak wyzej, dosc problematyczny jet fakt, że poziom pomiaru jest dość wysoki. grzejac syrop cukrowy w niewielkiej ilosci nie jestem do konca pewna, czy wynik na termaetrze jest miarodajny. poza tym to wyglada na solidny. i bardzo ładny :)
halszkagronek [2015 /7 /22 23 :20:47]