Przepisy
Antystresowy to wynalazek. Naleśniki na słodko. Bo... cukier w nich - a ten zawsze humor poprawia. Bo ich przygotowanie - wylewanie, krążenie, przewracanie - to czynność lekko monotonna, wyciszająca (chociaż można do niej wprowadzić element ryzyka - podrzucanie). Bo są złociste, chrupkie i wesołe. Bo smakują wybornie w dobrym towarzystwie. Bo to są najlepsze naleśniki. Na słodko!
Taki orzech kokosowy jest pełen niespodzianek. Najpierw okazuje się, że wcale nie jest orzechem, a zaraz potem, że to co w nim chlupocze to wcale nie jest mleko kokosowe. No to po kolei.
Sałatka ze szpinaku i wątróbek smażonych na maśle ghee
Szybka, nieskomplikowana sałatka o bardzo zacnym smaku. W sam raz na upalny, wiosenny wieczór. Pełna aromatu dzięki szpinakowi i oryginalnemu sosowi z octem balsamicznym.
Lukry plastyczne - pomysł na słodko udekorowane ciasta i torty
Lukry plastyczne - dostępne w naszym sklepie w różnych kolorach (także w białym, który można farbować przy użyciu barwników spożywczych) to łatwe w użyciu masy do dekoracji ciast i tortów. Są miękkie, łatwo się formują i pozwalają stworzyć urocze dekoracje - od powleczenia nimi tortu po modelowanie słodkich dekoracji i figurek. Lukry plastyczne składają się przede wszystkim z cukru z niewielkim dodatkiem substancji, które sprawiają, że masa jest elastyczna. Lukry w zasadzie są neutralne smakowo - są po prostu słodkie i dzięki temu nie dominują smaku ciasta.
Sałatka z pieczeni wieprzowej z sosem worcester
Lekka i pikantna sałatka. Możesz ją zrobić z dowolnej pieczeni. Zielony pieprz oraz sos worcester nadają mięsu wyśmienitej, pikantno-odświeżającej nuty. Doskonała na wszelkie przyjęcia, bo jest prosta i szybka i można ją przygotować wcześniej. To podstawowa wersja, którą możesz modyfikować według swoich upodobań.
Wytrawna sałatka z wątróbek i awokado z sosem worcester
Szybka i nieskomplikowana. Na większe i mniejsze uroczystości. Na kolację, na lekki "lunch". Sos worcester kapitalnie pasuje do aromatycznego awokado w towarzystwie soczystych wątróbek.
Cantucci z migdałami i aromatem maślanym
Oryginalne przepisy na cantucci każą grubo siekać migdały. A moim zdaniem nie trzeba tego robić. Ciasteczka są chrupkie i bardzo aromatyczne. Pyszne z kawą, słodkim winem, zimnym mlekiem.
Maślane ciasteczka z aromatem maślanym
Świetnie smakują z herbatą, kakao lub zimnym mlekiem. Można na nie nakładać małe porcje domowych konfitur, można je podawać z bitą śmietaną i soczystymi owocami jagodowymi.
Sałatka z grillowanych bakłażanów, cebuli i sera halloumi
Pyszna i soczysta. Najlepsza jest podawana w temperaturze pokojowej. Doskonała o każdej porze roku - w lato na lekki obiad, w zimę na sycącą kolację.
Sałatka z bakłażanów i sera halloumi
Doskonale dobrane nieliczne składniki składają się na pyszny bukiet smaków i aromatów. Najlepiej smakuje na dworze, przy tlącym się grillu, kiedy zapowiada się sympatyczny wieczór. Jest lekka, ale pozwoli doczekać do momentu, kiedy na ruszcie coś wreszcie się upiecze.
Smażony makaron z warzywami i sosem ostrygowym
Chrupkie warzywa i delikatny makaron, zanurzone w aromatycznym sosie to danie bardzo uniwersalne i łatwe w przygotowaniu. Sos ostrygowy wzmacnia jego smak, a kiełki dodają świeżości.
Ziołowo-cytrynowe skrzydełka z sosem ostrygowym
Świetnie smakują zarówno na gorąco jak i na zimno. Mają bogaty ziołowo-cytrynowy smak i wyraźny smak dzięki marynacie z dodatkiem sosu ostrygowego. Można je również upiec na grillu.
Smażona fasolka szparagowa z sosem ostrygowym
Spróbuj tak przygotowanej fasolki. Zobaczysz, będzie Ci bardzo smakować...
Smażona wieprzowina z sosem ostrygowym
Wyśmienite, błyskawiczne danie w przygotowaniu. Ma głęboki smak i zachęcają kolor. Mimo swej prostoty zachwyca każdego.
Za każde zakupy oraz dodane opinie do produktów (musisz być zalogowana/y) otrzymasz punkty za które kupisz atrakcyjne produkty płacąc za nie symboliczną złotówkę!
Każdego dnia w naszym sklepie czeka na Ciebie bardzo atrakcyjna promocja dnia - duża zniżka (nawet do 50% taniej) na wybrany produkt lub pakiet trzech produktów w cenie dwóch!
Czarnuszka - świetna przyprawa do wypieków
Czarna jest jak węgiel i jak on swój wdzięk uwalnia w wysokiej temperaturze. Bo dopiero uprażona ma intensywny, ostry smak i słodkawy aromat. Czarna jak węgiel. Nigella. Doskonała w kuchni. I nie tylko w niej!
Liście kaffiru - egzotyczny aromat w Twojej kuchni
W Tajlandii i innych krajach Azji południowo-wschodniej prawie przed każdym domem rośnie drzewo kaffirowe (ale nie ma nic wspólnego z kefirem). Polska nazwa to "cytrus pofałdowany", angielska zaś "kaffir lime tree". A mi się najbardziej podoba nazwa "drzewo kefirowe", chociaż jak już napisałem wcześniej, nie ma ono nic wspólnego z kefirem. Hmhm... w zasadzie to jednak coś ma, bo sok owoców owego drzewa - okrągłych, ciemnozielonych, o mocno pomarszczonej skórce jest bardzo orzeźwiający, podobnie, jak dobry kefir...
Żurawina krzepi. Lepiej niż cukier!
Do końca życia będę pamiętał wyprawy na bagna. Zawsze rankiem, słońce dopiero pokazywało się na niebie. Opary mgieł je przesłaniały. Rzeźkość była namacalna. Cisza, spokój i... mnóstwo adrenaliny. Bo to przecież bagna, trzęsawiska i uroczyska. Jeden niewłaściwy krok mógł skończyć się mało sympatyczną kąpielą, lub jeszcze czymś gorszym...
Tata, w skrytości przed mamą mnie tam zabierał (gdyby mama wiedziała jak to wygląda, to by nas nigdy z domu na taką wyprawę nie puściła). I właśnie dzięki mnie (bo to było kilkanaście lat temu i ważyłem trochę mniej) zbiory były obfitsze. Bo... mogłem często wejść tam, gdzie Tata, z powodu swojej wagi nie mógł... A najpiękniejsze żurawiny zawsze rosły w najtrudniej dostępnych miejscach...
Sos ostrygowy - jeszcze więcej smaku
Niektórzy używają małych kosteczek (brrr), smakowych ziarenek, fixów (bardzo duże brrr), "warzywnych" przypraw na bazie soli i glutaminianu sodu czy też kostek bulionowych, by dodać swoim potrawom głębszego smaku. Moim zdaniem faktycznie, takie dodatki mają wpływ na smak jedzenia, dodają im przede wszystkim... chemicznej nuty. Już dawno pożegnałem się z tego typu polepszaczami. Zamiast nich, na półce (lub w lodówce) teraz trzymam jak najwięcej przypraw, które są możliwie jak najbardziej naturalnego pochodzenia. Jedną z nich jest sos ostrygowy (stoi obok tabasco, sosu sojowego, rybnego i worcester), którego smak ma niewiele wspólnego z nazwą...
Ostatnie opinie o produktach
Tajska limonka (pojemność 250 ml) - House of Asia
Zarówno do deserów jak i wszelkich napojów.
KKrzysiek
Świeczka na tort „9” złota (4,5cm) - CL
Wszyscy kupują i są braki magazynowe a nikt nie dodał komentarza?? Na żywo ta świeczka wygląda dużo lepiej niż ze zdjęć. Bardzo fajny wyrób
KKrzysiek
Forma do pieczenia dużych muffinów "Jumbo" - 03-3119 - Wilton
Doskonale sprawdzi się do większych pasztecików lub galaretek. Doskonały produkt
KKrzysiek
Ekstrakt waniliowy (60 ml) Madagascar Bourbon - Nielsen Massey
Jak zawsze pierwsza klasa i są to chyba najlepsze ekstrakty ever. Szkoda, że tak drogie i niedostępne pozostałe.
KKrzysiek