Pytania? Zadzwoń: (22) 49 03 167 (9-16)   opinie | kontakt | dostawa |  zaloguj mnie |  załóż konto 
AleDobre.pl na 1 miejscu w kategorii najlepsza obsługa Klientów  e-Commerce Polska awards 2013
Delikatesy Akcesoria kuchenne Pieczenie ciast i tortów Noże, obieraczki i ostrzałki Zdrowa żywność
    do czytania Ciekawe produkty         Twój koszyk: jest jeszcze pusty
  DELIKATESY I ZDROWA ŻYWNOŚĆ      KUCHNIA      PIECZENIE I DEKOROWANIE     NOŻE     GOTOWANIE     DLA DOMU  
Darmowa dostawa pocztą powyżej 100 zł
Wszzystkie promocje są w tym miejscu
Do czytania
Ciekawe produkty
Przepisy
Co nowego w sklepie


Wybierz kategorię:
Marki: Aladdin, Ankarsrum, Ariete, Auerhahn, BBD, Birkmann, Brabantia, Campana, Chasseur, Chef'n, Cilio, Clipper, Cobb, Cool Gear, Cuisipro, Drogheria e Alimentari, E-Cloth, Emalia Olkusz, Emile Henry, Felcman, Fiddes Payne, Fiskars, Global, Ibili, Iris, Jamie Oliver, JOSEPH JOSEPH, Kaiser, KUCHENPROFI, Kyocera, Lava Cooking, Le Chatelard, Lekue, Loveramics, Lurch, Manufaktura Smaku, Microplane, Moha, Morphy Richards, MSC, Nordic Ware, Nuance, Pataki Keramia, Pataks, Patisse, Pavoni, Prepara, Pulltex, Radix-bis, Renshaw, Revol, Riess, Sagaform, Silikomart, Silit, SKEPPSHULT, Smaki i Aromaty, Stanley, Swift, Tala, Tescoma, Thai Heritage, Tojiro, Vacu Vin, Victorinox, Virojanglor, Vitos Keramia, Wilton, Wydawnictwo RM, Wytwórnia Towarów Niezwykłych, ZAK!, Zassenhaus


Informacje
jak kupować
kontakt
koszty i terminy dostawy
możliwości zwrotu towaru
sposoby płatności
reklamacje
bezpieczeństwo i poufność
regulamin sklepu
opinie o sklepie
ale okazja za... 1 zł!
polityka prywatności


Szybko i wygodnie:
Koszty dostawy od 0 zł! »
Przesyłki wysyłamy najczęściej
w ciągu 24 godzin »
365 dni na zwrot »

AleDobre.pl to:
  9 lat w interecie
  6784 produktów
  38784 opinii
  8850 opinii o sklepie

AleDobre.pl na 1 miejscu w kategorii najlepsza obsługa Klientów  e-Commerce Polska awards 2013

Lukry plastyczne - pomysł na słodko udekorowane ciasta i torty

Dodano: 2009-10-12

Lukry plastyczne - dostępne w naszym sklepie w różnych kolorach (także w białym, który można farbować przy użyciu barwników spożywczych) to łatwe w użyciu masy do dekoracji ciast i tortów. Są miękkie, łatwo się formują i pozwalają stworzyć urocze dekoracje - od powleczenia nimi tortu po modelowanie słodkich dekoracji i figurek. Lukry plastyczne składają się przede wszystkim z cukru z niewielkim dodatkiem substancji, które sprawiają, że masa jest elastyczna. Lukry w zasadzie są neutralne smakowo - są po prostu słodkie i dzięki temu nie dominują smaku ciasta.

Do powleczenia ciasta z tortownicy o średnicy 24 cm i wysokości ok. 8-10 cm potrzeba około 75 dag lukru.
Lukier po rozwałkowaniu powinien mieć grubość 1/2 cm. Najłatwiej powleczesz ciasto lukrem, rozwałkowując go wpierw na arkuszu papieru do pieczenia, posypanego cienką warstwą cukru pudru.
Niewykorzystany lukier możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym woreczki foliowym, z którego zostało usunięte powietrze.

To jest prostsze, niż Ci się wydaje, w szczegółach wygląda to tak:
  • lukier w temperaturze pokojowej zagniataj przez kilka chwil, by stał sie elastyczny i lekko się ogrzał,
  • lukier rozwałkuj na placek kształtu ciasta na grubość 4-5 mm (najłatwiej zrobisz to nieprzywierającym wałkiem silikonowym) na papierze do pieczenia, delikatnie oprószonym cukrem pudrem, jeśli podczas wałkowania pojawią się pęcherzyki, przekłuj je czystą szpilką,
  • rozwałkowany lukier powinien być większy niż średnica ciasta wraz z wysokością jego boków, lukier przenieś na ciasto (zawijając go na wałek, lub podkładając pod niego dłonie),
  • packą cukierniczą lub dłonią ukształtuj i wygładź lukier, aż wierzch i boki ciast będą równe i jedwabiste w dotyku,
  • nadmiar lukru na brzegach odetnij ostrym nożem,
  • jeśli chcesz odcisnąć na lukrze wzory, to właśnie to jest moment na tą czynność - lukier RegalIce obsycha w ciągu 2-3 godzin,
  • powleczony tort obsusz w przewiewnym miejscu, w pudełku kartonowym.

Brytyjczycy robią to tak, że wpierw powlekają tort warstwą marcepanu, a dopiero potem lukrem. Jeśli chcesz tak zrobić, pamiętaj o tym, by marcepan przed nałożeniem lukru posmarować czystym alkoholem (wódką) lub zimną, przegotowaną wodą - dzięki temu zabiegowi masy dobrze się ze sobą połączą. Marcepan i lukier są nakładane na "ciężkie" ciasta - pierniki, murzynki i keksy.

Kolory, kształty i wzory
Z plastycznego lukru możesz ulepić figurki dowolnego kształtu - wstążki, listki, kwiaty, fale tkaniny, czy płaskie obrazki. Lukier na cieście możesz wzbogacić o wzór, używając do jego wykonania specjalnych mat. Oczywiście gotowy lukier możesz malować lub pisać na nim wesołe teksty i życzenia, używając do tego spożywczych barwników i pisaków.

Biały lukier możesz zabarwić na dowolny kolor (ale raczej pastelowy, intensywne kolory wymagałaby dużej ilości barwnika, a to mogłoby zmienić właściwości plastyczne lukru) - po prostu dodajesz do niego barwnik spożywczy i tak długo zagniatasz, aż będzie jednolity. Pamiętaj, by farbując lukier od razu przygotować całą porcję - raczej niemożliwe jest bowiem uzyskanie takich samych odcieni w dwóch oddzielnie zagniatanych porcjach. Jeśli potrzebujesz o wyraźnym kolorze, skorzystaj z gotowych lukrów.

Twój komentarz:


    Zaloguj się aby dodać komentarz.




Kontakt

e-mail: sklep@aledobre.pl
tel.: (22) 49 03 167 (9-16)
więcej sposobów kontaktu
Bezpieczeństwo Pomoc Ale okazja za 1 zł!
Zbieraj punkty (rób zakupy i dodawaj opinie) i kupuj wybrane produkty za... 1 zł! Propozycja dla producentów i dystrybutorów
-----------------------

Kontakt
kontakt
Rok na zwrot
rok na zwrot
Tysiące pozytywnych opinii
opinie o sklepie
Szybka dostawa
szybka dostawa
Bezproblemowe reklamacje
bezproblemowe reklamacje
Bezpieczne i wygodne płatności
bezpieczne płatności
AleDobre.pl to sprawdzony i bezpieczny sklep
sprawdzony sklep
AleDobre.pl na 1 miejscu w kategorii najlepsza obsługa Klientów  e-Commerce Polska awards 2013
najlepsza obsługa!