KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Pizzamargarita

Dodano: 2012-09-13

Klasyczna, prosta w przygotowaniu pizza. Świetnie smakuje sama, ale może być także bazą dla różnych kompozycji - z szynką, z owocami morza, z warzywami...



30 minut | bardzo łatwe | 3 pizze o średnicy 28 cm | tanie danie

ciasto:
1/2 kg pszennej mąki
łyżka cukru
łyżeczka soli
5 łyżek oliwy (można zastąpić olejem)
opakowanie suszonych drożdży (na 1/2 kg mąki) lub 5 dag drożdży świeżych i 3 łyżki mleka
mąka do podsypywania

sos:
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka cukru
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/2 szklanki wody

20 dag twardej mozzarelli (specjalny rodzaj do pizzy)

do podania:
świeże liście bazylii

Produkty, którzy przydadzą Ci się do upieczenia pizzy:
  1. Jeśli masz świeże drożdże: przełóż do miseczki, dodaj ciepłe mleko i cukier, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, zrób zagłębienie i dodaj drożdże (ten rodzaj, który masz) oraz około 2 szklanek ciepłej wody. Wymieszaj i wyrabiaj przez 2-3 minuty - jeśli będzie trzeba dolej wody - ciasto powinno być miękkie. Po otrzymaniu jednolitej masy, dodaj oliwę i dokładnie zagnieć ją z ciastem.
  3. Ciasto wyjmij z miski, miskę wysyp mąką, włóż ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-45 minut - ciasto będzie gotowe, kiedy podwoi swoją objętość.
  4. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni.
  5. Sos przygotuj poprzez dokładnie wymieszanie wszystkich składników. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj je na cienkie placki, podsypując mąką. Podwyższ brzegi. Każdy placek przed pieczeniem (nie smaruj wszystkich od razu) posmaruj sosem i posyp mozarellą.
  7. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką (możesz też użyć specjalnego kamienia do pieczenia pizzy).
  8. Wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Pizza jest gotowa, kiedy brzegi się zarumienią. Gorącą pizzę udekoruj listkami bazylii i od razu podawaj.

Komentarze

z chęcią wypróbuje przepis wygląda przepysznie :up:

wawuz312 [2012 /12 /28 18 :15:16]

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka