KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Pieczone udka w sosie czosnkowym z miodem i posypką sezamową

Dodano: 2012-09-11

Pyszne, bardzo soczyste udka z chrupiącą skórką. Mają bogaty smak - miesza się w nim słodycz miodu i aromat czosnku. Chrupiące ziarna sezamu dodają im wyjątkowego uroku. Dzięki użyciu gotowego sosu przygotowanie udek jest błyskawiczne i bardzo proste. Gotowy sos ma wielką zaletę - nie jest bardzo słony, więc jeśli mięso można doprawić dokładnie tak, jak się lubi (zamiast soli użuj sosu sojowego - danie będzie miało jeszcze lepszy smak).
Udka upieczone według tego przepisu - najpierw długo w niskiej temperaturze, następnie krótko w wysokiej charakteryzują się niezwykłą soczystością i delikatnością oraz bardzo smakowitą skórką.
Udka smakują najlepiej z ryżem ugotowanym na sypko lub z frytkami. Duża porcja soczystej surówki jest oczywistą oczywistością :)



30 minut | bardzo łatwe | 4-6 porcji

5 udek kurczaka o łącznej wadze około 1 kg
pół słoika gotowego sosu czosnkowo-miodowego
2 łyżki sezamu obłuszczonego
2 łyżki sosu sojowego
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżka oleju

Produkty, którzy przydadzą Ci się do upieczenia udek:
  1. Umyte i dokładnie osuszone udka przełóż do miski, dodaj sos, sos sojowy, pieprz i wymieszaj, by pokryły się nim z wszystkich stron. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  2. Udka ułóż na blasze z rusztem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Zapiekaj przez godzinę. W połowie pieczenia obróć udka na drugą stronę.
  3. Po godzinie pieczenia posyp udka sezamem i zwiększ temperaturę do 200 stopni. Zapiekaj przez 10-15 minut, aż ładnie się zrumienią.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka