KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Tarta z jabłkami, kremem śmietankowym i skórką pomarańczową

Dodano: 2012-08-21

Jakby to powiedzieć... TO JEST PRZEPYSZNE :) Lekkie, słodkie, śmietankowe, waniliowe, jabłkowe i pomarańczowe :)




45 minut | łatwe | porcje: forma o średnicy 28 cm

kruche ciasto:
1 i 1/3 szklanki pszennej mąki (20 dag)
10 dag zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany (18%)
2 czubate łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżki pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą wanilią)
szczypta soli

nadzienie:
6 twardych jabłek (o łącznej wadze około 3/4 kg)
1 szklanka (250 ml) słodkiej śmietanki 30%
2 żółtka
łyżka pasty waniliowej (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego lub cukrem z prawdziwą wanilią)
4 łyżki cukru
2 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
sok z połowy cytryny
Do upieczenia tarty przydadzą Ci się następujące produkty:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
  2. Żółtko wymieszaj ze śmietaną i pastą waniliową.
  3. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodaj cukier i sól. Dodaj masło i posiekaj je z mąką na małe kawałki (najłatwiej i najszybciej zrobisz to za pomocą specjalnego siekacza). Zrób zagłębienie i wlej mieszaninę żółtka ze śmietaną i pastą. Szybko wyrób gładkie ciasto.
  4. Ciasto, podsypując mąką, rozwałkuj na cienki placek (3-4 mm), nawiń na wałek i przenieś na formę. Odetnij nadmiar ciast, zrób widelcem kilka nakłuć. Ułóż papier, wsyp kuleczki do pieczenia (możesz je zastąpić fasolą lub piec ciasto bez obciążenia) i wstaw do gorącego piekarnika na 8-12 minut - kiedy brzegi będą lekko zarumienione, wyjmij ciasto.
  5. Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój na cienkie plastry. Od razu skrop sokiem z cytryny.
  6. Do śmietanki dodaj żółtka, cukier i pastę waniliową. Dokładnie wymieszaj.
  7. Na podpieczone, gorące ciasto wyłóż jabłka, zalej mieszaniną śmietanki z jajkami, posyp skórką pomarańczową.
  8. Wstaw do gorącego piekarnikach na 12-15 minut, aż masa się zetnie, a brzegi ciasta przyrumienią.
  9. Podawaj na gorąco lub zimno.
Przydatne produkty do tego przepisu

Komentarze

:):)

korssaxr [2013 /1 /22 19 :28:28]

Robiłam, pycha! jak zwykle przepis niezawodny!

cassyandra [2012 /10 /24 0 :55:54]

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka