KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Świąteczne choinki brownie

Dodano: 2020-12-10

Świąteczne choinki brownie udekorowane waniliowym kremem maślanym na bezie szwajcarskiej i kolorową posypką. Proste do wykonania, bardzo pyszne i jeszcze bardziej świąteczne. Intensywny smak czekolady doskonale komponuje się z delikatnym waniliowym kremem.

Świąteczne choinki brownie

Istotą smaku brownie jest duża ilość masła i dodatek czekolady, a nie kakao. Im lepszej jakości czekolada, tym lepsze brownie. W przepisie, którym się inspirowałam było więcej cukru. Duża ilość cukru, sprawia że ciasto dłużej będzie wilgotne. Ja chciałam by było mniej słodkie, bo i tak brownie szybko znika i nie zdąży wyschnąć.
Składniki na ciasto:
 
– 100 g masła
– 100 g cukru
– 2 jajka
Składniki na krem:
 
60 mi cukru (czyli obijętościowo dwa razy tyle cukru co białka)
– 100g masła
Uzyłam formy do ciast 18x28 cm Witona. Podane ilości są o połowę mniejsze od mojego standardowego przepisu, bo chciałam by ciasto było niezbyt grube, aby wyciąć z niego choinki przy pomocy foremek. Jeśli planujemy kroić ciasto nożem, spokojnie możemy podwoić ilości na tę formę. Wyjdzie nam ciasto klasycznej grubości, więc będzie go więcej. Trzeba też wydłużyć czas pieczenia do 28 - 30 min.
 
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pozostawiamy do wystygnięcia.
 
Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem. Dodajemy łyżeczkę pasty waniliowej. Wanilia podkreśla smak czekolady. Można zamiast wanilii dodać filiżankę espresso, bo kawa również wzmacnia smak czekolady. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  
Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy szpatułą. Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy 22 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  
Gdy brownie się studzi, przygotowujemy krem maślany na bezie szwajcarskiej.
 
Wlewamy białko do miski. Ja użyłam pasteryzowanego białka jak kurzych z butelki. Jest bezpieczne i nie grozi nam salmonella. I co dla mnie ważne, bardzo wygodne - nie brudzimy tylu naczyń, nie ma obawy, że kawałek żółtka utrudni ubijanie. I nie mamy już problemu, co zrobić z żółtkami. Ileż można jeść kogiel-mogiel?
 
Do białka dodajemy cukier, ustawiamy nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy miskę znad wody i miksujemy mikserem na wysokich obrotach około 7 min, aż do uzyskania białej bezy.
 
Dodajemy masło, małymi porcjami, cały czas miksując. Pod koniec dodajemy pół łyżeczki pasty z wanilii.
 
Do gotowego kremu dodajemy odrobinę barwnika Kelly Green Wilton i dokładnie mieszamy, by nie było smug. Możemy, jak najbardziej, użyć innego zielonego barwnika. Przekładamy krem do worka cukierniczego z tylką Wilton nr 18. To jest mała tylka, więc może się zdarzyć, że przeleci przez worek przy dużym nacisku, warto więc użyć przejściówki do tylek. Zabezpiecza to tylkę przed wypadaniem, a przy okazji możemy zmienić tylkę i zielonym kremem zrobić np. listki.
 
Wystudzone brownie wyjmujemy z formy i kroimy przy użyciu formy w kształcie choinek. Jeśli nie mamy foremki, można ciasto pokroić nonożem w trójkąty.
 
Każdy kawałek brownie dekorujemy kremem. Na koniec można dodatkowo udekorować ulubioną posypką.
 
Słodkiej zabawy, Beata z AleDobre.pl
 
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka