KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Risotto z leśnymi grzybami

Dodano: 2020-09-20

Risotto lubi sezonowe frykasy takie jak szparagi lub świeże leśne grzyby. Bo ryż jest neutralny w smaku i doskonale przejmuje inne smaki. Mamy sezon na grzybobranie, więc wrzucamy do ryżu grzyby. Takie prosto z lasu. Zaufajcie nam, będzie pysznie.

Risotto z leśnymi grzybami

Składniki (na dwie bardzo głodne osoby):
 
– miseczka świeżych grzybów
– mała cebula
– kilka łyżek oliwy
– pół szklanki ryżu (najlepiej ryż do risotto)
– około 0,7 litra bulionu warzywnego (domowej roboty, albo z kostki)
– pół kieliszka białego wytrawnego wina – opcjonalnie
– garść natki pietruszki
– trzy łyżki masła
– dwie łyżki śmietany
– sól i pieprz
 
grzyby na durszlaku z AleDobre
 
Grzyby obieramy, płuczemy i kroimy (dość niedbale) na mniejsze kawałki. Małe grzybki zostawiamy w całości.
 
Cebulę drobno siekamy. Podgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy pokrojoną cebulkę oraz ryż i wszystko razem podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Zalewamy odrobiną wina. Gdy wino odparuje zalewamy niewielką ilością bulionu, tak by przykryć ryż. Dusimy na małym ogniu, stopniowo podlewając bulionem, gdy tylko zobaczymy, że cały płyn się wchłonął.
 
Wino nie jest niezbędne, można risotto od razu zalać bulionem, ale jeśli planujemy podać wino do kolacji, warto wzmocnić smak tą odrobiną, skoro już mamy otwartą butelkę. Alkohol podczas gotowania całkowicie odparuje, ale smak zostanie.
 
W międzyczasie, na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone grzyby i smażymy kilka minut na dużym ogniu. Krótkie i intensywne smażenie sprawi, że grzyby nie będą twarde i nie będą też klapciowate. Gdy grzyby skurczą się i sporo wody odparuje przekładamy je do patelni z ryżem.
 
smażymy grzyby na patelni z AleDobre
 
Dusimy wszystko razem, kontynuując podlewanie risotta (już z grzybami) aż ryż będzie miękki. Pod koniec duszenia dodajemy sól (uważamy z ilością, jeśli używamy gotowego bulionu z kostki) oraz pieprz, masło i mieszamy. Następnie dodajemy śmietanę i znów mieszamy. Risotto nie powinno być zbyt suche i sypkie, ale zwarte, wilgotne i nieco kleiste, dlatego do końca podlewamy bulionem.
 
Dodatek masła sprawia, że smak grzybów jest jeszcze bardziej intensywny. Śmietana dodaje kremowej konsystencji. Risotto jest gotowe, gdy ryż jest miękki. Całość duszenia trwa około 20 minut.
 
Przed podaniem posypujemy świeżą natką z pietruszki i świeżo z mielonym pieprzem. Można też zetrzeć odrobinę parmezanu lub grana padano.
 
Smacznego, Beata z AleDobre.pl
 

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka