KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Drożdżowe ślimaczki z jabłkami i cynamonem

Dodano: 2020-03-12

To nasza wczesnowiosenna wersja drożdżowych ślimaczków jesiennym nadzieniem. Bo wczesną wiosną nie mamy już śliwek. Ale zapewniamy Was, w tej wersji smakują równie wyśmienicie. Idealne na śniadanie na słodko, lub podwieczorek przy herbatce.

Drożdżowe ślimaczki z jabłkami i cynamonem

Składniki na 12 ślimaczków:
  
ciasto drożdżowe: 
- 30 g świeżych drożdży
- 6 łyżek mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
 
- 500 g mąki pszennej
- 3 żółtka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka pasty z wanilii (można zastąpić łyżką ekstraktu waniliowego)
  
nadzienie:
- 4 jabłka
- 100 g rodzynek
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki brązowego cukru (można zastąpić białym)
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
 
do glazurowania:
- 2 łyżki mleka
  
lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
 
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mąkę oraz 6 łyżek ciepłego mleka. Całość mieszamy widelcem, przykrywami i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
 
W niewielkim rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.
 
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda niasienne i kroimy na drobne kawałki. Spryskujemy z sokiem z cytryny by nie ściemniały. Dodajemy rodzynki, cukier, cynamon i wszystko dokładnie mieszamy.
  
Orzechy włoskie grubo siekamy i chwilę prażymy na suchej patelni, nie dopuszczając do zbytniego zrumienienia.
 
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i cukier, mieszamy. Dolewamy mleko z masłem, zaczyn, pastę waniliową. Wszystko mieszamy łyżką (lub mikserem, końcówką z hakiem) aż składniki się połączą i stworzą jednolite, dość gęste ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste można dolać odrobinę mleka.
 
Ciasto przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na kwadrans.
 
Stolnicę obsypujemy mąką, wyrabiamy na niej ciasto (nie dłużej niż 1 minutę) i formujemy w kulę. Kulę przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
 
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i posypując niewielką ilością mąki rozwałkowujemy na prostokąt o wymarach około 50 x 40 cm.
 
Nadzienie jabłkowe odsączamy na sitku, rozkładamy na rozwałkowanym placku, zostawiając ok. 2 cm z każdej krawędzi. Na wierzchu posypyjemy posiekanymi orzechami włoskimi. Następnie całość zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy na 12 kawałków.
 
Piekarnik nagrzewmy do 180 stopni (lub 160 jeśli z termoobiegiem). Dużą blachę i wykładamy papierem do pieczenia.
 
Ślimaczki układamy na blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
  
Przed wstawieniem do piekanika ślimaczki smarujemy mlekiem przy pomocy pędzelka. Pieczemy 17-25 minut aż się zrumienią.
  
Upieczone studzimy na kratce do studzenia około 5 minut.
 
W tym czasie przygotowujemy lukier: cukier mieszamy  z sokiem cytrynowym. Lukrem polewamy jeszcze ciepłe ślimaczki i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Słodkiej zabawy.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka