KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Cytrynowa potrawka z kurczaka Kingi Paruzel

Dodano: 2017-01-18

Cytrynowa potrawka z kurczaka według Kingi Paruzel z książki "Nie... zwykła kuchnia, bo każdy jest inny" - to danie wyborne.

Cytrynowa potrawka z kurczaka Kingi Paruzel

60 minut | porcje: 4-6

1 kg udek kurczaka
1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
200 ml słodkiej śmietanki do zup i sosów (min. 18%)
pół cytryny
40 g łyżki mąki pszennej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
pęczek natki pietruszki

  1. Zagotuj bulion, włóż mięso i gotuj na średnim ogniu, aż będzie całkowicie miękkie (czyli ok. 30-40 minut). Wyjmij mięso i odstaw do przestudzenia. Obierz z kości i pokrój na kawałki 'na jeden kęs'.
  2. Dodaj do śmietanki mąkę, wymieszaj dokładnie. Wlej kilka łyżek bulionu, jeszcze raz zamieszaj. Dodaj do gorącego bulionu, wymieszaj, podgrzej. Do sosu zetrzyj skórkę z cytryny, wyciśnij dok. Mieszaj cały czas. Sos może się nieco zwarzyć. Dodaj natkę, dopraw pieprzem. Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko, z ziemniakami z wody lub puree.
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka