KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Sałata z pieczonymi burakami i serem feta

Dodano: 2017-01-17

Sałata z pieczonymi burakami, fetą i prażonymi ziarenkami, to pyszna, zdrowa sałatka. Polecam przed obiadem, jako przystawkę lub na kolację. Smaczna jako forma lunchu. Kolorowa, słodka, aromatyczna. Z wyraźną fetą, chrupiącą cebulą i ziarnami. Do tego zachwycające buraki.

Sałata z pieczonymi burakami i serem feta

10 minut + czas pieczenia buraków | porcje: 4-6

4 upieczone buraki średniej wielkości (po około 15-20 dag przed upieczeniem)
4 spore garście mieszanki sałat
15 dag fety (lub sera "typu feta")
1 spora czerwona cebula
60g łuskanych pestek dyni
60g łuskanych pestek słonecznika

sos:
60ml oleju z pestek dyni (można zastąpić innym olejem)
sok z połowy cytryny
60ml wody
10g brązowego cukru (można zastąpić białym)
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

  1. Sałatę przełóż do miski. Obraną cebulę pokrój na cienki piórka. Fetę pokrój na kostkę o boku około 1 cm.
  2. Obrane buraki pokrój na kostkę tej samej wielkości co fetę.
  3. Sos przygotuj poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników (najłatwiej i najdokładniej zrobisz to potrząsając zamkniętym słoikiem).
  4. Na suchej patelni upraż pestki - pamiętaj o częstym mieszaniu, bo mogą się szybko przypalić.
  5. Do sałaty dodaj sos, wymieszaj.
  6. Na talerze wykładaj porcje sałaty, na niej ułóż buraki, cebulę i fetę. Posyp ziarenkami.
  7. Moim zdaniem sałata nie potrzebuje żadnych dodatków w postaci np. pieczywa. Sama w sobie jest dziełem skończonym :)
Przydatne produkty do tego przepisu

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka