KOSZYK JEST PUSTY
Do kasy

Duńska zupa porowa

Dodano: 2015-09-14

Doskonała zupa na jesień i zimę. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Kwintesencja genialnego porowego smaku wzmocnionego serem.

30 minut | 4 porcje



3-4 pory
2 cebule
4 łyżki masła
4 szklanki bulionu (może być z kostki)
kawałek szynki - 15 dag, pokrojonej na plastry
10 dag łagodnego serka topionego
1/2 szklanki gęstej śmietany
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
pół szklanki startego żółtego sera
pół garści posiekanej natki pietruszki

Produkty, którzy przydadzą Ci się do ugotowanie tej zupy:
  1. Pory należy dokładnie umyć i odciąć ciemnozielone części. Pory pokroić na grube, ok. 0,5 cm plastry. Cebule obrać i posiekać na drobną kostkę.
  2. Na patelni rozpuścić masło. Na rozpuszczone wrzucić pokrojone pory i cebule. Zmniejszyć płomień i mieszając cały czas zeszklić. Zajmie to ok. 5-10 minut.
  3. Podgrzać bulion, żeby był gorący. Szynkę pokroić w dosyć wąskie paski.
  4. Zeszklone warzywa przełożyć do przygotowanego garnka i zalać gorącym bulionem, dodać szynkę i gotować pod przykryciem na średnim ogniu ok. 20 minut.
  5. Kiedy pory są już miękkie można dodać topiony serek. Mieszać cały czas aż się rozpuści.
  6. Zupę doprawić solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową.
  7. Śmietanę włożyć do niewielkiej miseczki, lekko osolić i zahartować kilkoma łyżkami gorącej zupy. Całość wymieszać i dodać do zupy. Doprowadzić do wrzenia i wyłączyć.
  8. Zupę podawać w miseczkach posypaną startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki.
  9. Dobrym dodatkiem są grzanki lub białe pieczywo.

KATEGORIE

Kategorie główne

one

Najlepsza obsługa Klienta! e-Commerce Polska awards 2013!

Zobacz szczegóły

AleDobre.pl to:

Dodano do koszyka